Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза в УМБАЛ “Свети Георги” днес

| обновено на 11.08.23 в 10:49

Безплатни прегледи за заболявания на щитовидната жлеза организират от УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив. Желаещите могат да посетят Клиника по ендокринология и болести на обмяната на бул. Васил Априлов 15А. 

Прегледите ще се проведат днес,  петък  11 август от 9:00 до 14:00 часа в сградата на 2 ет. без предварително записан час.

“Заболяванията на щитовидната жлеза са масово разпространени в зряла възраст, често протичат безсимптомно или с неспецифични оплаквания, което налага извършване на целенасочени изследвания от специалист-ендокринолог. Ранното и навременно откриване на патологични процеси в щитовидната жлеза води до успешното им лечение”, казва началникът на клиниката проф. д-р Мария Орбецова.

Между 15 и 20% от населението в страната е с нарушена функция на щитовидната жлеза

"Заболяванията на щитовидната жлеза се увеличават, но не само в нашата страна, а и в стветовен мащаб, защото нараства процентът на автоимунните заболявания на щитовидната жлеза, поради различни причини – нездравословен начин на живот и стрес. От друга страна – подобрява се диагностика. Така че, в миналото някои заболявания да не са били откривани, защото функцията на щитовидната жлеза е била леко увредена. Симптомите понякога могат да бъдат неспецифични, свързват се с други заболявания – на сърдечно-съдовата система, неврологични, дори причини за безплодие“, заяви в интервю за Радио Пловдив професор Мария Орбецова.

В клиниката се извършва диагностика, лечение, проследяване и профилактика на ендокринните заболявания и спешна хоспитализация на пациенти за цяла Южна България. 

Провеждат се клинични изпитвания на медикаменти, извършва се диагностично-лечебна, консултативна, обучителна и научна дейност по проблеми, касаещи захарен диабет, метаболитен синдром, затлъстяване и инсулинова резистентност, заболявания на щитовидната жлеза, включително тиреоиден карцином, заболявания на паращитовидните жлези и калциево-фосфорния метаболизъм, гонадни и репродуктивни нарушения, заболявания на хипофизата и надбъбречните жлези, ендокринни хипертонии и др.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Прокуратурата решава за мярката на диригента Манукян

Днес прокуратурата в Пловдив трябва да реши каква мярка за задържане ще поиска за диригента Левон Манукян. Манукян е обвинен за фиктивни назначения и е заподозрян за източването на държавни средства в огромни размери. В престъпната схема са участвали десетки хора. Манукян бе задържан по време на среща със свои съучастници в Пловдив. Той бе..

публикувано на 01.10.24 в 08:53

Първи данни от черната кутия на разбилия се LZ-39

Първоначалните данни от разчитането на черната кутия сочат, че вероятната причина за катастрофата на 13 септември на учебно-бойния самолет "LZ-39 ZA Албатрос" е нисък полет преди вертикалното набиране на височина, съобщиха БНТ и bTV. Черната кутия бе изпратена за разчитане в Чехия, страната производител на самолета. Припомняме, че трагичният инцидент..

обновено на 01.10.24 в 07:04

ПУ "Паисий Хилендарски" открива новата учебна година

Тържествено откриване на новата академична 2024/2025 година на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще се проведе днес, от 11:00 часа. Събитието ще се състои в Спортната зала на висшето училище на адрес бул. "България" № 236А, уточни заместник-ректорът по международна дейност и връзки с обществеността доц. д-р Борян Янев.  По традиция на..

публикувано на 01.10.24 в 07:03

Отменят тестването на Националната система за тревога

Отлага се тестването на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване - съобщават от МВР. Информираме, че планираното за днес тестване на Националната система за ранно предупреждение  и оповестяване и на системата BG- Alert се отлага.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред..

публикувано на 01.10.24 в 06:49

Обсъждат транспорта до селата Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата от община „Марица“ Труд и Войводиново и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация днес.  Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села. На срещата представители на двете общини ще се опитат да удовлетворят исканията на хората.  Припомням, че в..

обновено на 01.10.24 в 06:40