Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апатията на партиите към изборите в Пловдив е измамна

Възможна е предварителна подялба на големите градове между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

„Това, че партиите не работят за местните избори в Пловдив, е само привидно. Те работят активно. Очевидно кандидатите поне на основните политически сили няма да са чак толкова неразпознаваеми както в София и затова не бързат да ги оповестяват“.

Това коментира журналистът Любомир Минчев по повод факта, че близо месец преди старта на предизборната кампания единственият известен кандидат за кмет на Пловдив е депутатът Ангел Георгиев от „Възраждане“.

Той добави, че е въпрос на партийна стратегия дали да изчакат противника да обяви кандидата си, или те да бъдат първи. По думите му до края на август или най-късно началото на септември ще бъдат ясни всички основни кандидати за кметския стол в Пловдив.

Любомир Минчев е категоричен, че за обща кандидатура между коалиционните партньори ГЕРБ – СДС и ПП –ДБ не може да се говори, но е възможно да се стигне до разпределяне на големите градове.

„Възможно е да има негласно споразумение там, където едните издигат силен кандидат другите да не се месят, т.е. да нямат силна кандидатура. Предстои да видим дали Пловдив е предварително разпределен, или ще има сериозна битка.

Проф. Ивайло Старибратов би бил чудесна кандидатура за обединението ПП - ДБ. Кандидатура, която би могла да обхване не само партийното звено, но и да разчита на периферията“, коментира Любомир Минчев.

Според него Манол Пейков няма да бъде общата кандидатура на ПП – ДБ. Той обаче по думите му едва ли би поел по стъпките на настоящия кмет Здравко Димитров, който през 2015 г. се отдели от ГЕРБ и се изправи срещу лидера на партията в Пловдив Иван Тотев.

Минчев е категоричен, че без значение кои ще е кандидатът на ГЕРБ за кметските избори, то той ще стигне до балотажа, тъй като това показва практиката през последните 12 години. Очакванията му са на балотажа да се изправи срещу кандидата на ПП – ДБ, който ще бъде или от ДБ, или човек, който през последните години е попадал в полезрението на партията.

„Да не изключваме и варианта, че някои кандидати ще бъдат издигнати от Инициативни комитети. Възможно е това да се случи и с кандидата на ПП –ДБ и да бъде подкрепен от тях по-късно“, каза Минчев.

Според него Славчо Атанасов ще се яви на кметските избори, но само ако бъде подкрепен от широкото местно обединение, което предлагат Кауза България.

Журналистът прогнозира, че ще има между 14 и 17 кандидати за кмет на Пловдив, като само 3-4 ще се борят реално за първите места и за влизане в Общинския съвет.

„Борбата на повечето от участниците ще е именно влизане в листата на общинските съветници“, заключи Минчев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58