Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адресът за работа онлайн е за корпоративна сигурност

Надя Василева
Снимка: Facebook/Nadia Vassileva

Трябва да следваме европейските директиви за правилата за дистанционна работа и след като Европейската комисия (ЕК) е направила забележка на България, че тя не е в съответствие с регламента за работа онлайн, това налага въвеждането на такова изменение. Това каза в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на  Българската конфедерация по заетостта Надя Василева.


Според нея изменението няма да ограничи работата от отдалечено място и не би трябвало работодателят и служителите да се притесняват. По думите ѝ то ще помогне на работодателите, като ще им даде сигурност, в случай на трудова злополука. От друга страна е в полза на служителите, в смисъл, че техните права ще са равнопоставени с тези на колегите им, които работят в офис. 

"И тук трябва да бъде записано, че трябва да се съобразят правата на работещите вкъщи и на тези от офис, защото това изменение дава право на служителите те да се изключват от работния процес или от задължението да отговарят на имейли или обаждания от ръководството, когато са в почивка например. За мен е важно да има равнопоставеност и да могат служителите да имат баланс между работа и личен живот", коментира Василева.

Според нея въвеждането на фиксиран адрес за дистанционна работа се отнася по-скоро за тези, които се занимават с т.нар. телеуърк и на които работодателят е предоставил компютър, телефон, условия и система, с която се работи и тя е свързана с голям процент сигурност. 

"При такива условия няма как да се мести компютъра, тъй като това може да застраши сигурността на системите и да се стигне до изтичане на информация и евентуални хакерски атаки. Така че работодателят би било задължително да определи едно място на работа, където да е сигурна тази защита. От друга страна има много работещи, които нямат такива ограничения и трябва да бъдат много по-гъвкави, за да могат да работят от различни места. По този начин със законодателството, което е предложено, трябва да се намери вариант, в който да бъде допустимо служител да работи от различни места извън офиса", посочи председателят на Конфедерацията по заетостта. 

Тя допълни, че е имало предложение за плаващ адрес, с който самият служител може да се откаже от своите права за здравословна работа на труд. По този начин ще се освободи работодателят от ангажимента, ако нещо се случи в работно време, тъй като работодателите също трябва да имат сигурност, отговаряйки за тези служители, че те няма да работят от  такова място, където да е застрашен техния живот и да бъдат обект на трудова злополука. Според Василева обаче това може да стане с един анекс към трудовия договор, като се сподели в декларация какви са условията на работа вкъщи. При нови служители пък се предполага, че трудовото правоотношение би могло като бланка да бъде променено. 

Чуйте още по темата в интервюто на Яница Марова с председателя на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56