Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът на Цалапица блокира за половин час трафика в Пловдив

Роднини вече настояват да изпратим експертна издирвателна група в Германия да залови Рангел Бизюрев

| обновено на 31.08.23 в 22:18
6
Снимка: Севдалин Палаузов, Радио Пловдив


Близки и роднини на убития Митко от Цалапица, както и около 50 подкрепящи ги съмишленици тази вечер проведоха протестен митинг в центъра на Пловдив,  струпвайки се около колелото на Панаира. 

Тяхната цел бе да привлекат общественото внимание, блокирайки  движението в този натоварен район в пиковия час  от 18 до 20 ч. 

С изпреварващ ход обаче, градската управа и полицията предварително отклониха трафика в целия район около Панаира,  пренасочвайки  колите  в обходни маршрути още от кръстовището на Водната палата от юг, малкото колело на бул. "Дунав" от север, откъм светофарите на ул. "Огражден" (след моста Адата) от изток  и кръстовището до бившата  "Нева" на запад. 

Така групата от Цалапица, съоръжена с плакати,  знаменца, флаери, тениски и други агитационни материали, практически бе неутрализирана  в стремежа си да демонстрира каузата си пред стотици пловдивчани, които се очакваше да преминат през кръговото кръстовище. 

В крайна сметка, пред погледите на минувачи от квартала,  протестиращите тръгнаха в символична обиколка по колелото с лозунгите за справедливост и най-тежките възможни наказания за убийците на Димитър Малинов, които по тяхно убеждение включват и арестуваните братя близнаци, също от Цалапица. 

Неприятно изненадани от  така сложилата се ситуация, лишаваща ги от очакваната аудитория, в 18.30ч. тяхната група обеща на полицаите,  че няма да пречи на движението, и малко след това то бе пуснато в пълен обем в четирите посоки на кръговото. 

Спазвайки договорката, протестиращите се оттеглиха в безопасна  верига по перметъра на колелото, скандирайки своите искания под одобрителните реакции на преминаващите коли. 

Митингът протече мирно и без напрежение,  като приключи в 20 часа и присъстващите се разотидоха под внезапно рукналия дъжд и силния вятър.

Близките на убития младеж обаче заявиха, че протестите им ще продължат, вече с нови искания, основното от които е незабавното залавяне и връщане в България на соченият за убиец Рангел Бизюрев. Те са категорично убедени, че от неговите показания ще се изясни дали арестуваните братя близнаци Динкови само са му помагали, дали са съучастници, или преки извършители на убийството.  в престъплението. 

Така спонтанно роднина на убития младеж издигна ново искане - българските разследващи да изпратят в Германия специализирана група, която да се заеме с издирването и залавянето на Рангел, поради очевидната неспособност на германските власти да се справят с това.

Майката на убития младеж Атанаска Бакалова разказа,  че в присъствието на адвоката си вече се е запознала с европейската заповед за издирването на Бизюрев. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29