Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обилни валежи в Пловдив и рязко застудяване днес

| обновено на 04.09.23 в 11:04

Оранжев код за опасно време - силни валежи и гръмотевични бури е обявен за Плевен, Ловеч, Велико Търново и Габрово. 

В останалите райони, включително и Пловдив, действа предупредителен жълт код. Изключение правят областите от Източна България -Добрич, Варна и Бургас.

Днес от запад на изток през страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Облачността ще е по-често значителна, купеста и купесто-дъждовна. В много райони ще има краткотрайни валежи, гръмотевици и временно усилване на вятъра; на места явленията ще са интензивни, има условия за градушки. 

Преди обяд вятърът ще е от северозапад, след пладне ще се ориентира от север-североизток, ще е до умерен, но вечерта в източните и планинските райони ще се усили. 

Дневните температури ще се понижат, повече в Западна България - максималните там ще са 20°-22°, по високите полета под 20°; в югоизточните райони все още ще достигат 27°-28°.

В планините ще е предимно облачно. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. По най-високите върхове на Рила и Пирин дъждът ще се примесва със сняг. След обяд вятърът ще се ориентира от североизток, ще е умерен, временно силен. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 9°.

Над Черноморието облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни, в изолирани райони - временно интензивни валежи и гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа до умерен, по-късно след обяд и вечерта - силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 25°-26°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще се усилва и вечерта ще бъде 3-4 бала.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Слънчево и топло време, очакват се летни температури

Днес в Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево, а над Западна облачността ще се увеличава и вплътнява.  След обяд и през нощта срещу събота на места там ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен, близо до северните планински склонове – временно силен и поривист юг-югозападен вятър, който след обяд в северозападните райони ще започне да се..

публикувано на 04.10.24 в 07:30

Сдружение "Ангели на пътя" организира протест пред Съдебната палата

Сдружение „Ангели на пътя“ и близки на загиналия при катастрофа на 12 май 2022 година моторист Недялко Бакалски излизат на протест пред Съдебната палата в Пловдив.  В 9 часа в Окръжния съд започва поредното заседание по делото срещу шофьора Иван Иванов, който с колата си блъсна на кръстовището на булевардите „Копривщица“ и „6-ти септември“..

обновено на 04.10.24 в 07:04

Премиерът разпореди проверка заради скандала с театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които извършват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излиза информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.  15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят..

публикувано на 03.10.24 в 17:10

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис, с цел проучвания в областта на медицината и фармацевтичната..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Пожар гори над асеновградското село Новаково

Огънят е пламнал в ранния следобед, като е тръгнал от стърнища покрай пътя и се е разраснал нагоре към гората. Пожарът е обхванал широколистни дървета и терасовидна площ в зоната при изхода на Новаково, в посока Кърджали, над гробищния парк.  Към този момент пламъците са ограничени, няма опасност за населението. В района има известно..

публикувано на 03.10.24 в 16:19