Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МК стартира нова обществена поръчка за Концертна зала

| обновено на 05.09.23 в 12:22

Министерство на културата ще стартира нова обществена поръчка за ремонт на Концертна зала, съобщи в Пловдив министърът на културата Кръстю Кръстев. Процедурата ще бъде обявена до месец-месец и половина и ще бъде под формата на покана към четири фирми, които преди това ще информират дали приемат обществената поръчка, тъй като изискванията за ремонтните дейности са големи, каза още министър Кръстев. 

Според министъра на културата Кръстю Кръстев най-важното за Концертна зала е акустиката и към това трябва да се насочат всички усилия. По думите му в поръчката няма промени, в сравнение с предишната, която бе спряна преди месец и половина с мотива, че и двете фирми, подали документи, не са изпълнили част от условията.  „Мисля, че ако трябва, ще се поканят и фирми отвън, за да извършат тази прецизна работа“, коментира министър Кръстев.

„Там има големи технологични неща, които трябва да се стиковат – ще има подвижен под, платформи ще пропадат вътре, а това променя обема. Всяко нарушаване на обема на залата, вътрешната архитектура, всичко това оказва влияние върху звука. Стойността е същата и сега след разговорите с фирмите вече ще се уточняват още много подробности, но върви и аз мисля, че това беше доброто решение“.

 По думите на министъра тепърва ще се уточняват подробностите около ремонта.

„Всички в музикалните среди искат това да бъде една съвършена зала за музика“.

Припомняме, че вече осем години продължава сагата с ремонта на Концертна зала, която в момента е опасна, за да се провеждат в нея концерти. Стойността на предишната поръчка беше малко над 10 милиона лева и в нея беше включено цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство, изграждане на нова оркестрина, както и на три подвижни сценични платформи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" разговор за човека и неговата безкрайност

В "Срещите" ще разговаряме с автора на великолепната книга "Хора с прякори" проф. Божидар Манов, която беше сред номинираните за Националната награда "Христо Г. Данов". С проф. Манов си говорим за човека и неговата безкрайностт, както за добродетелността и мерзостта, за величието и падението.

обновено на 06.07.24 в 10:13

Започва първият национален конкурс "Милчо Левиев"

Първото издание на Националния музикален конкурс „Милчо Левиев“ стартира днес в Пловдив и ще продължи до 11 юли.  Той е предназначен за млади български пианисти на възраст от 10 до 25 навършени години.  Форумът включва провеждането на майсторски класове, ще бъде открит официално с концерт, а на финала ще има заключителен гала концерт, когато ще..

обновено на 06.07.24 в 07:33

Стартира "Шекспирова Паталеница" за 25-ти път

Със "Сън в лятна нощ" ще започне "Шекспирова Паталеница", която тази година ще се проведе за 25-ти път в двора на Основно училище "Константин Величков" в пазарджишкото село Паталеница. Постановката ще бъде изиграна от театрална школа "Пластилин“. Режисьор е Людмила Даскалова, асистент е Детелина Стойчева, сценографията е на Елена Иванова, а пластиката..

публикувано на 06.07.24 в 07:33

"Кармен" завладява Античната сцена на Пловдив в събота

Операта „Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър с премиерна международна  продукция на режисьора Урсула Хорнер в програмата на фестивала OPERA OPEN на 6 юли от 21 часа.  В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел..

публикувано на 05.07.24 в 11:46

Стартира тридневен събор "Куклен фест"

Третото издание на Регионалния събор „Куклен фест“ започва от днес. В рамките на 3 дни посетителите могат да се насладят на богата музикална програма, гайдарски състави, алея на занаятите, детски център, игри и забавления за малки и големи, вкусна храна и много изненади - обясняват организаторите.  Градусът на настроението ще вдигат популярни..

обновено на 05.07.24 в 10:25