Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В парламента се забелязва успокоение

Приемането на бюджета за следващата година след качествен дебат, а не предизборен, е според политолога Светослав Малинов основна задача на Народното събрание през новия сезон. Според него в парламента трябва да се състои и разговор за политиките през следащата година.

„Така трябва да се стигне и до първата ротация, някъде през март-април, която да гарантира работата на управляващото мнозинство пред следващата година“, посочи Малинов.

Според политолога готвената голяма промяна в Конституцията е важна, но няма как да е спешна, тъй като нужното за това формиране на мнозинство е дълъг политически процес.

„Засега не е осигурено мнозинство за бързата процедура, знаете. Но изглежда с две трети има с участието на ДПС.“

„Едно успокоение се забелязва, имайки предвид речите при откриването“, коментира Малинов началото на есенната сесия на парламента. Той смята обаче , че ще се засили конфронтацията между партиите по места, особено в големите градове.

„Свръхактивността на президента Радев да критикува правителството го превърна в опозиционен лидер-нещо като почетен председател на „Възраждане“ и всички заговориха за неговия политически проект. Това не трябва да се случва с действащ президент“, смята Светослав Малинов.

Според него местните избори, въпреки своите специфики, отразяват националните пропорции и в този смилъл, като има предвид резултатите от предните парламентарни  избори, той вижда шансове за „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да спечелят силни позиции в София, Пловдив, Варна и Русе.

„След местните избори влиянието на ППДБ драстично ще нарастне за сметка на ГЕРБ“, смята Малинов. Това, според него, идва до голяма степен от неизбежното разполагане на нова партия като ПП в местната власт.


По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29