Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" на 8 септември

Снимка: Яница Марова

В последния работен ден за седмицата ви събуждаме точно в 7 часа с новините, продължаваме до 9:30 с актуалните за деня теми, после подаваме топката на „Антена спорт“.

Ето и какви ще бъдат акцентите в програма „Точно днес“.

8 септември  е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при наводненията в община Царево . В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. За бедствието през очите на доброволното формирование Аварийно спасяване Пловдив, което подпомогна местните служби за справяне с последиците от придошлата вода, говорим с Георги Влайков.

Парламентът прие на първо четене и четирите законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата. Измененията предвиждат допълнителни регулации за новите водачи, увеличени санкции, както и задължение контролните органи да спират на пътя и да връчват на водачите невръчени електронни фишове. Дава се възможност при извършването на административни услуги на гражданите, общините също да могат да връчват електронни фишове за наложени наказания. За ефективността на мерките в борбата с войната на пътищата говорим с Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.

И от асфалтовата настилка се отправяме към планината. Разговорът е за фалшивите сигнали за изчезнали туристи и разхищението на човешки и финансов ресурс. Събеседник е Христо Сливков от Планинската спасителна служба.

Във фокуса на вниманието ни е и онлайн платформа със социален ефект. В нея пенсионери ще предлагат услуги в помощ на млади семейства. Проектът е финансиран със средствата от наградата  „Млад предприемач на Пловдив“. Повече за него ще научим от Стела Балджиева – един от основателите.

Пренасяме ви и в  магията на театъра. Само след три дни започва Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. За пловдивските акценти във фестивала говорим с писателя и драматург Александър Секулов.

А кураторът Емил Миразчиев ни разказва за изложбата „След Войната“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Точно днес“ – за вярата, кризите и здравето

Не само петък, но тринайсти ден от септември. Посрещаме го без фатални нотки и с важните теми за Пловдив и страната. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: До какво ще доведе политическата криза у нас и опасно ли е да се правят промени в изборния поцес преди тя да приключи? Отговор на този въпрос ще търсим от Калин Славов ,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37

Четвъртък следобед с „Вход свободен“

С Елеонора Аврамова говорим за събитието „Свещени води: Божествената женска сила“, тази събота, в Пловдив. Очаквайте след 14 часа. Говорим и с режисьора Николай Василев за филма „Ваклуш“, който ще се прожектира безплатно за пловдивчани и гостите на града, в неделя от 18 часа, в Lucky Дом на киното. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и..

обновено на 12.09.24 в 09:45

"Точно днес" от археологията до шофьорските курсове

Утрото с Радио Пловдив на 12 септември започва с актуалните теми и събития. Нови правила за шофьорските изпити влизат от декември, след като бяха обнародвани в Държавен вестник. С тях се слага край на безкрайното явяване на изпит за придобиване на правоспособност. До 4 пъти се ограничават опитите за взимане на шофьорска книжка в рамките на..

публикувано на 11.09.24 в 17:00

Различен следобед с "Вход свободен"

Днес в предаването минутки след 13:30 наш гост ще бъде Елисавета Котова - председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Поводът да я поканим е,  20-ти юбилеен летен  лагер в гр. Априлци, който асоциацията обедини както децата с диабет, така и техните  родители. Акцент тази година бе темата  "Подсладителите и последните научни..

публикувано на 11.09.24 в 09:30

"Точно днес" на 11 септември

В сряда сутрин - броени, дни преди началото на новата учебна година, говорим по актуални теми и следим събитията  с днешна дата. - 5 въпроса свързани с проблемите в образованието, на които Асоциация Родители търси отговор от институциите. Говорим с Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциацията. - И още за телефоните и забраната им в училище и..

публикувано на 10.09.24 в 14:28