Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нищо не можем да направим за чистенето на Марица, призна община Пловдив

| обновено на 14.09.23 в 16:39

Заради обжалване на прекратената обществена поръчка почистването на коритото на река Марица в рамките на Пловдив се отлага. Това стана ясно на нарочна пресконференция на кмета Здравко Димитров и част от екипа му.

„Една от  фирмите кандидатите обжалва прекратяването на обществената поръчка и докато не минат процедурите в Комисията за защита на конкуренцията и евентуално във ВАС, няма как да се обяви нова поръчка“, обясни заместник-кметът по екология Анести Тимчев.

"Сега за сечта по Марица и за поръчката на пирони процедурата е една и съща", обясни Тимчев. Той заяви, че общината не толерира нито една фирма, кандидатствала да чисти реката от дървета, храсти и пясъчни наноси.

„Нищо не можем да направим за почистването на Марица“, каза и кметът Здравко Димитров.

Това е 3-та обществена поръчка за почистване на коритото на реката в рамките на града, но тя бе прекратена заради грешка на общината като възложител. Въпреки това и кметът, и зам.-кметът подчертаха, че нищо не могат да направят заради несъвършенства на Закона за обществените поръчки и заради политически причини. 

Припомням, че първата обществена поръчка за почистване на коритото на реката бе обявена през март 2021 г., като първоначално държавата отпусна 8 млн. лв., а в края на същата година – 1,5 млн. лв. На 30 септември 2022 г. кметът Димитров обяви частично бедствено положение, но до разчистване на речното корито така и не се стигна.

Община Пловдив е раздала близо 20 млн. лв. като безлихвени заеми по европроектите, които се реализират на територията на общината. Това съобщи заместник-кметът по финанси Величко Родопски и обясни, че общината е изпратила необходимата документация до управляващите органи на европрограмите и чака да й възстановят парите. „Не мога да кажа кога ще ги изплатят, чакаме ги всеки момент“, поясни Родопски.

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев уточни, че по закон общината извършва междинни плащания по европроектите и след приемането им от управляващия орган парите се връщат в общинския бюджет. „Всички европроекти, по които работи община Пловдив, са на обща стойност 200 милиона лв“, уточни той.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сдружение "Ангели на пътя" организира протест пред Съдебната палата

Сдружение „Ангели на пътя“ и близки на загиналия при катастрофа на 12 май 2022 година моторист Недялко Бакалски излизат на протест пред Съдебната палата в Пловдив.  В 9 часа в Окръжния съд започва поредното заседание по делото срещу шофьора Иван Иванов, който с колата си блъсна на кръстовището на булевардите „Копривщица“ и „6-ти септември“..

обновено на 04.10.24 в 07:04

Премиерът разпореди проверка заради скандала с театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които извършват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излиза информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.  15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят..

публикувано на 03.10.24 в 17:10

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис, с цел проучвания в областта на медицината и фармацевтичната..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Пожар гори над асеновградското село Новаково

Огънят е пламнал в ранния следобед, като е тръгнал от стърнища покрай пътя и се е разраснал нагоре към гората. Пожарът е обхванал широколистни дървета и терасовидна площ в зоната при изхода на Новаково, в посока Кърджали, над гробищния парк.  Към този момент пламъците са ограничени, няма опасност за населението. В района има известно..

публикувано на 03.10.24 в 16:19

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград".  От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. Това е и това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – „злоупотреби в особено високи размери, извършено в съучастие и..

обновено на 03.10.24 в 15:05