Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни са ни проекти за базови енергийни мощности, а нямаме

Не е новина, че държавата няма да затваря централи, защото тя не го е планирала, а свободен пазар в енергетиката ни няма. Това коментира в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив енергийният консултант Боян Рашев.

Той подчерта, че схемата за търговия с въглеродни квоти по принцип е създадена, за да закрие въглищната енергетика в Европа и да няма въглеродни емисии.

„Държавата ни бърка 15 години подред. Подписват се едни неща в Брюксел, а после политиците идват в Стара Загора и  лъжат енергетиците как те вечно ще имат работа. Стигнахме етапа, в която нещата станаха пределно ясни“, смята Рашев.

По думите му, няма идеално решение, защото вече е много късно. „Още от 2007 г., когато България подписа протокола от Киото, ние си мислихме, че ще изпълним квотата и ще можем да продаваме въглеродни емисии, от които да печелим. Това бе така, защото по това време голяма част от индустрията не работеше, но после дойдоха другите, по-ограничаващи условия. Затворихме блокове на АЕЦ, изградихме само 1 нов ТЕЦ в Гълъбово и сега вече сме в по-лошо положение от преди. Нямаме опции, абсолютно сме неподготвени!“, каза Боян Рашев.

Той обясни, че ТЕЦ-овете ни на въглища нямат никакъв шанс срещу газовите централи в другите страни. Вместо да изграждаме нови мощности, слагаме соларни панели, които не работят постоянно. „На нас ни трябват базови мощности, а ние нямаме такива готови проекти“, смята експертът.

Той прогнозира, че България може да загуби енергийната си независимост, която имаме сега заради АЕЦ, големите ТЕЦ и ВЕЦ-овете.

„Миньорите получават големи заплати, защото създават нещо, което има голям пазар, голямо търсене. Трудът на тези хора винаги е при лошо условия, но при по-добри условия на работа, в цех за сглобяване на кабели например, ще получават в пъти по-малко пари и затова не е привлекателно. Част от тези хора са млади, ще избягат в чужбина. Голяма част от предприятията ще се оправят и ще инвестират в нещо друго, особено тези, свързани с Христо Ковачки, които винаги са били най-подготвени“, каза още Боян Рашев.

Този разговор ще го водим след 2 години отново, защото големите предприятия в стъкларската, торовата и други индустрии ще трябва да си купуват 100 % от въглеродните емисии. Много заводи ще затворят към 2026 г. или ще си изнесат бизнеса в чужбина, прогнозира още енергийният консултант. 

Цялото интервю на Веселина Пеева с Боян Рашев е в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56