Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Пловдив летим до Манчестър, догодина са възможни и полети за Рим

Проучване на възможности за разкриване на нови авиолинии до летище Пловдив се осъществи в рамките на Световна авиационна борса за преговори между авиокомпании и летища. Тя се провежда в Истанбул до 17 октомври, съобщи председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов. 

Той допълни, че са провели среща с Богдан Ферарио, директор развитие на авиокомпания WizzAir. На нея са обсъдени възможностите за откриване на директна авиолиния от Пловдив до италианската столица Рим. Тя трябва да замени изпълняваните директни полети до немския град Меминген. Вероятността за тази линия да стартира е от догодина, защото планирането е на всеки шест месец, каза Ангелов.

Очаква се полетите до Рим да започнат след лятото на 2024 г.

Към момента от летище Пловдив остават полетите до Лондон на двете нискотарифти компании, като ще има чартъри от декември и до Белфаст. 

Тази година, в края на ноември, тръгва и сезонната редовна линия от Манчестър до Пловдив, на компанията Райънеър.

„Има голяма вероятност да върнем полетите до Истанбул. Преговаряме освен с Пегасус и с още две турски нискотарифни компании тук“, каза Дойчин Ангелов.

Полетите до Тел Авив, по линията с авиокомпанията Аркия се отменят за неопределено време, заради военните действия.

Екипът от Пловдив проведе срещи с 24 различни авиокомпании и 5 фонда от Европа. Фондът за развитие на летището изпитва затруднения, защото таксата е платена само от общините Родопи, Хисаря и Чепеларе, както и от  три търговски оператора, сред които „Пампорово“ АД. 

След възстановяване на дейността на Фонда за развитие на летище Пловдив и направен преглед, се установи, че приблизително 3 милиона лева са били невнесените вноски от общините за изминалия период от 8 години.  

По време на срещите на Световната авиационна борса Routes World, са предвидени и разговори с други фондове за развитие на летища от Европа с цел обмяна на опит. Една от тях ще бъде с Фонда за развитие на летище Барселона, където благодарение на местните власти и бизнеса, са разкрити десетки авиолинии до различни точки на света.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ВУСИ откри академичната учебна година

Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) посрещна 21-ия си випуск първокурсници. Събитието бе уважено от ръководни представители на университети, от партньорски структури и фирми, от преподаватели, студенти и техни близки. „Добре дошли във ВУСИ – едно от най-динамично развиващите се висши училища в страната“ – каза в академичното си..

публикувано на 05.10.24 в 18:29

Министър Георги Глушков откри фестивала „Щастливи за ръка“

Министър Глушков откри в Пловдив фестивала "Щастливи за ръка". Преодоляването на предразсъдъците към хората с увреждания е наша колективна отговорност и ние трябва заедно да насърчаваме, разбираме и приемаме разнообразните таланти, които хората с увреждания носят в нашето общество . С тези думи министърът на младежта и спорта Георги Глушков..

публикувано на 05.10.24 в 15:33

Ограничават движението заради мача "Ботев" - "Левски"

Ограничават движението заради футболната среща ПФК „Ботев“- Пловдив и ПФК ,,Левски‘‘- София Във връзка с провеждането на футболна среща  между отборите ПФК „Ботев“- Пловдив и ПФК ,,Левски‘‘- София на стадион „Христо Ботев“ на 05.10.2024 г. /събота/, за времето от 18:00 ч. до 24:00 ч., се спира движението по бул. ,,Източен“ от кръстовището с..

публикувано на 05.10.24 в 08:15

Катерачи изкачват сградата на Община Пазаржик

За поредна година се провежда външно изкачване на най-високата сграда в Пазарджик – тази на общината . То ще се състои днес и утре, като състезанията са любителски, но могат да участват и професионалисти.  Сградата е висока почти 60 метра, а фасадата е релефна с повтарящи се малки хватки. Това прави възможно изкачването по два метода: спелео..

публикувано на 05.10.24 в 08:13

Велинград е домакин на кампанията "Капачки за бъдеще"

Есенната кампания на инициативата „Капачки за бъдеще“ продължава този уикенд. Днес Велинград е домакин на кампанията , наред с още 8 града в цялата страна. В града на Вела Пеева пластмасови капачки и бутилки, както и алуминиеви кенчета ще се събират на паркинга на голям хипермаркет от 9.30 до 13.30 ч. Следващия уикенд кампанията ще бъде в Пловдив в..

публикувано на 05.10.24 в 08:09