Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стихосбирката „Слънчице в креватче“ с премиера в Пловдив

| обновено на 25.10.23 в 16:18
3
Снимка: Личен архив

„Слънчице в креватче“ е първата детска книжка на проф. д-р Калин Михайлов, поет, литературовед и есеист, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Той е автор на осем стихосбирки, на четири литературоведски книги, на сборника с есета „Забравената мая“, както и на повестта „Смъртта няма последната дума“.  Не на последно място, той е и баща на две дъщери.

„Слънчице в креватче“ е преди всичко книга за радостта да си родител – да станеш и да останеш родител. Книга за тези някогашни, сегашни и бъдещи пораснали деца, които са се осмелили, осмеляват се или ще се осмелят да пристъпят към отговорностите на родителството, но не така, както обикновено „поемат отговорности“ политиците, и да се впуснат в неговите приключения, ала не точно с нагласата на авантюристите. Книга за всички майки, бащи и техните деца, които създават, крепят и пренасят през времето вековечния образ на семейството“, споделя, още в началото на книгата, проф. Калин Михайлов.

Представянето на стихосбирката в Пловдив е на 28-ми октомври, от 16.30 часа в книжарница "Сиела", в МОЛ Пловдив. За нея ще говори Владимир Тороманов, като на представянето ще присъстват и двама от прототипите на героите в нея.

„Историята на написванено на тази книжка е дълга, защото голяма част от стихотворенията, особено в първия и втория цикъл, тя е разделена на три цикъла и голяма част от стихотворенията в първия и във втория цикъл са писани отдавна. Няма да казвам колко точно отдавна, във времето, в което телефоните все още имат опашки, времето на стационарните телефони. Книжката изживя дълъг период на отлежаване и на колебание, дали изобщо бих я издал, имах и такъв период. Но, понеже това е една много семейна книга, не е само за детето, което се ражда, пораства и израства в средата от най-близките му хора, а и за цялото семейство, за цялата среда. В един момент, тази цялата семейна среда, която беше и около мен, ме подтикна да издам книжката и аз се съгласих. Не съм имал някакво решение, че сега ще пиша книга за деца. Книгата се роди съвсем спонтанно от моя път и житейски опит като родител, като баща и съпруг“, разказва още проф. Михайлов.

Стилът на илюстрациите в книгата е по-специфичен от обичайния за подобна книжка. Идеята на художничката, Йоана Михайлова, е те да не са в онзи наивистичен стил, който да обърка читателя, че всичко е прекалено наивно и розово, и зад него няма никаква дълбочина.

„Илюстрациите се синхронизират с този леко ироничен, леко дистанциран и на моменти хумористичен пласт в книгата, който прави така, че да не се отива в розов облак. Всъщност, това е намерението на художничката да преодолее този наивен реализъм, който често пъти битува в детските книжки, при илюстрациите. Детският дух не е в това да виждаме света без никакви проблеми, а просто да имаме тази детска нагласа на някакъв вид доверие и на някакъв вид отвореност, а също и на радост, защото книгата е и забавна“, допълва проф. Калин Михайлов.

Художничката на илюстрациите е един от прототипите в книгата. 

Чуйте още за стихосбирката „Слънчице в креватче“, в интервюто на проф. д-р Калин Михайлов, за предаването „Вход свободен“.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата..

публикувано на 16.07.24 в 08:45

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04