Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметки и баланси "Ден след ден"

След близо година ремонт и усвоени 5,5 милиона лева бул. „Хаджи Димитър“ в Пловдив е изцяло обновен. Възловата пътна отсечка ще осигури директна връзка между районите "Западен" и "Южен", след като бъде завършен автомобилният тунел „Модър – Царевец“. Планирано е в другата посока да се стига до булевард „Свобода“. Какво е направено и какво предстои – темата обобщава в репортажа си Елена Крушкова.

Същевременно, друг основен булевард – „Марица - Юг“, при три от мостовете на реката, ще бъде разкопан, за да построят отводнителни канали. Дейностите са по европейски проект за екологично отводняване при интензивни валежи. Севдалин Палаузов разказва за същността и параметрите на проекта, чиито старт беше даден днес в Пловдив.

А пловдивчани, живеещи на ул. „Петър Стоев“ в район „Южен“, за пореден път изразяват възмущението си от превръщането на улицата в клоака. В анкетата си Даниела Добрева и Михаил Косев събраха гневните коментари на гражданите заради изкопите, течащите от канализациите обратни води и миризмите от разкопаната улица, превърнала се в лабиринт.

И още:

България започва изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, който по план трябва да е готов след 10 години. Цената на реактора и на тока от него ще е ясна едва през април догодина. Финансирането ще е изцяло държавно. Строежът сега тръгва с 500 млн. лв. от БЕХ, после ще се вземат заеми. Те трябва да се изплащат, затова няма как цените да не са по – високи и за потребителите, и за бизнеса.

Мираж ли остава надеждата за евтин ток у нас? Рискови, нереални и авантюристични ли са решенията в българската ядрена енергетика?  Търсим експертния коментар на проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и единственият българин в Международната академия за ядрена енергетика.

Темата:

Днес е Димитровден, един от най-тачените и обичани празници. Свети Димитър се смята за закрилник на семейството, помага на хората от раждането до смъртта. Според народните представи от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки и затова от днес започва зимата. Как Пловдив чества Димитровден? Празничният репортаж е на нашия именик Димитър Владимиров.

Бъдете с Радио Пловдив и в следобеда на 26 октомври - програма "Ден след ден" е от 15 до 17 часа!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Точно днес“ – за вярата, кризите и здравето

Не само петък, но тринайсти ден от септември. Посрещаме го без фатални нотки и с важните теми за Пловдив и страната. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: До какво ще доведе политическата криза у нас и опасно ли е да се правят промени в изборния поцес преди тя да приключи? Отговор на този въпрос ще търсим от Калин Славов ,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37

Четвъртък следобед с „Вход свободен“

С Елеонора Аврамова говорим за събитието „Свещени води: Божествената женска сила“, тази събота, в Пловдив. Очаквайте след 14 часа. Говорим и с режисьора Николай Василев за филма „Ваклуш“, който ще се прожектира безплатно за пловдивчани и гостите на града, в неделя от 18 часа, в Lucky Дом на киното. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и..

обновено на 12.09.24 в 09:45

"Точно днес" от археологията до шофьорските курсове

Утрото с Радио Пловдив на 12 септември започва с актуалните теми и събития. Нови правила за шофьорските изпити влизат от декември, след като бяха обнародвани в Държавен вестник. С тях се слага край на безкрайното явяване на изпит за придобиване на правоспособност. До 4 пъти се ограничават опитите за взимане на шофьорска книжка в рамките на..

публикувано на 11.09.24 в 17:00

Различен следобед с "Вход свободен"

Днес в предаването минутки след 13:30 наш гост ще бъде Елисавета Котова - председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Поводът да я поканим е,  20-ти юбилеен летен  лагер в гр. Априлци, който асоциацията обедини както децата с диабет, така и техните  родители. Акцент тази година бе темата  "Подсладителите и последните научни..

публикувано на 11.09.24 в 09:30

"Точно днес" на 11 септември

В сряда сутрин - броени, дни преди началото на новата учебна година, говорим по актуални теми и следим събитията  с днешна дата. - 5 въпроса свързани с проблемите в образованието, на които Асоциация Родители търси отговор от институциите. Говорим с Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциацията. - И още за телефоните и забраната им в училище и..

публикувано на 10.09.24 в 14:28