Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Панов остава заместник-кмет на Пловдив и в този мандат

| обновено на 10.11.23 в 16:31

Пламен Панов остава заместник-кмет по култура, археология и туризъм. Това стана ясно след като новият кмет на Пловдив Костадин Димитров назначи първия си заместник.

Това е втори мандат в ресора за Пламен Панов, тъй като той беше заместник-кмет и на предишния градоначалник Здравко Димитров.

„Политиката, която ние ще налагаме, е ясно разписана в програмата на господин Костадин Димитров, която вие помните, той беше заявил в самата програма, че културата и туризмът ще бъдат сред основните приоритети за градското развитие на Пловдив. Ние сме щастливи, че имаме една много прагматична основа. На базата на нея, ние ще продължим процесите, които се развиваха в последните покрай спечелването на Европейска столица на културата и след това, но и ще налагаме и някои нови процеси, разбира се“, каза в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов.

Той подчерта, че предстои изработването на нова културна стратегия, тъй като сегашната изтича през 2024 година.

„Тя тепърва ще се разработва, заедно с културния сектор. Но казвам само част от нещата, по които ще работим съвместно с кмета Костадин Димитров – неговата прекрасна идея за децентрализацията на културата. Вече има един много успешен модел в район „Тракия“ и това, което се случваше със събитията там. Ще продължим да оживяваме районите, но с една по-голяма устойчивост от гледна точка на това да има повече съществуваща инфраструкура и в отделните райони, които да домакинстват тези събития“, заяви още Пламен Панов.

Той подчерта, че сред приротитети ще бъде реализацията на проекта за кино „Космос“, Античния форум на Филипопол, културното наследство на града и Старинен Пловдив.

„Там имаме доста недовършени неща. Това си го налагам като личен мой приоритет, където имаме много работа, относно културното наследство. Специално частните паметници на културата. Ние бяхме свидетели как по време на предизборната кампания се ползваха частни обекти и се казваше, че Общината не се грижи за тях. Ние ще настояваме за законодателна промяна и развързване на ръцета на кметовете в тази посока“, убеден е заместник-кметът по култура, археология и туризъм. 

Сред важните успехи по време на първия мандат в ресора на Пламен Панов са  спечелването на титлата "Най-добра европейска дестинация“ за 2022 година, „Най-добра културна дестинация в Европа“, „Най-романтични дестинации в Европа“, а също и спечеленото безвъзмездно финансиране в размер на 781 550 лева по проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“.

Пламен Панов притежава образователна степен магистър по европеистика, която защитава в престижния King’s College London. Бакалавър е по международни отношения с почести, валидиран от Уелски Университет, Уелс Американски Колеж в Солун.

Цялото интервю с Пламен Панов можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Младежът с дрога за 150 000 лв остава в ареста

Младежът, хванат с почти 5 кг. наркотик на пазарна стойност около 150 хиляди лева, остава в ареста – реши Пловдивският Окръжен съд.  24-годишният Костадин Генчев бе заловен след наблюдение при полицейска акция на 24 август. Крупното количество синтетичен канабиноид бе открит след обиск на жилището му.   Стоката е била пакетирана и разпределена за..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

ОДК организира курсове по български език за украинчета

Общински детски комплекс в Пловдив организира курсове подготвителни курсове по български език за деца от Украйна. Обучението е по инициатива на Върховния комисариат за бежанците на ООН и е подкрепено от Министерството на образованието и науката. Курсовете са 60 учебни часа и целят да подготвят децата от Украйна за старта на новата учебна..

публикувано на 27.08.24 в 14:37

Двама мъже пострадаха при пожари в магазин и мелница

Двама мъже пострадаха при пожари в хранителен магазин в Пловдив и мелница до Асеновград.  Две пожарни и два дежурни екипа на Първа противопожарна служба в Пловдив са потушили пожар, възникнал снощи в хранителен магазин в града.  Там е пострадал 53-годишен мъж, който е е вдишал дим, получил изгаряния и е бил взет с линейка за преглед.  Огънят в..

обновено на 27.08.24 в 12:18

Нов център ще предоставя комплексни услуги в "Източен"

Център за интегрирани социални здравни услуги в район „Източен“ в Пловдив ще предоставя безплатно подкрепа за живеещите в района. Той беше открит Наталия Митева, заместник-министър на образованието и науката и от ресорния заместник-кмет Николай Бухалов.  В новия център ще работят осем души, които ще консултират нуждаещите се от образователни,..

публикувано на 27.08.24 в 12:15

Тийнейджър е задържан с фалшиви евробанкноти

Непълнолетен младеж бе задържан в Пловдив при опит да плати с фалшива евробанкнота в заложна къща. 17-годишният криминално проявен тийнейджър заплатил с подправена банкнота от 200 евро в заложна къща в областния град. Отзовалите се на сигнала служители от Второ РУ задържали извършителя, а при последвалия обиск от него са иззети 6 банкноти със..

публикувано на 27.08.24 в 12:09