Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Базар на социалните предприятия стартира в Пловдив

В подножието на Младежки хълм участници от пловдивския регион ще представят своите продукти и услуги

| обновено на 12.11.23 в 08:08


Базарът, който ще се проведе тази събота и неделя, е организиран от Министерството на труда и социалната политика и се реализира по проекта Развитие на социалната икономика от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Проектът е за над 26 млн. лева

За Радио Пловдив Теодора Тодорова, началник на отдел „Социална икономика и социална отговорност“ и ръководител на проекта, съобщи, че този в регионалния базар на социалните предприятие ще участват бизнеси, които имат обществена ангажираност и социална насоченост. "Разбира се, акцентът е върху социалните предприятия. Целта е те да бъдат подкрепени, да бъдат насърчени дейностите им, да се спомогне за утвърждаване на социалната и солидарна икономика.“. 

Тодорова изтъкна необходимостта социалните предприятия да станат по-популярни в обществото, да се осъществят контакти с други компании и така да се повиши тяхната конкурентноспособност. И уточни, че участниците са основно от района на планиране - регионът на Пловдив и околните общини.

"Добри практики в областта на социалните предпирятия са подкрепата за лица от уязвимите групи, създаване на заетост, осигуряване на работни места. Основните дейности са свързани с производство на продукти и услуги, които да са насочени към уязвими групи".

Теодора Тодорова дава няколко примера – с общински предприятия, които произвеждат продукти от текстил, кожа, керамика, стъкло за нуждите на съответната община, както и на добри практики с компании, които създават заетост на хора с увреждания. "Има добри практики и за подкрепа на социални инициативи, както и успешни предприятия в сферата на хранително-вкусовата промишленост".

Ръководителят на проекта подчерта, че „стопанската дейност на този вид предприятия може да бъде практически във всеки един сектор. Това което реално ги обединява е възможността, чрез това което произвеждат, като продуктите и услугите, които предлагат, да подпомагат заетостта и социалното включване на широк кръг уязвими групи в обществения живот“.

Теодора Тодорова призова пловдивчани да посетят базара тази събота и неделя, и да бъдат емпатично настроени като подпомогнат кауза на социалните предприятия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55