Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Темелков е новият зам.- кмет по европейски проекти и дигитализация

| обновено на 14.11.23 в 13:46

Владимир Темелков е новият заместник-кмет с ресор „Oбразование, бизнес развитие и европейски политики“. След гласуване на новата структура на Община Пловдив ресорът ще бъде трансформиран в „Дигитализация, европейски проекти и бизнес развитие“ и образованието ще попадне при друг заместник-кмет=

Темелков завършва информатика в ПУ “Паисий Хилендарски”, а след това специализира бизнес информатика. Той е преподавал дълги години на студенти в специалност информатика към ПУ “Паисий Хилендарски”, в сферата на иновациите и информационните технологии. Многократен участник и ръководител в състезания по Информатика, награждаван от БАН и международни организации.

Владимир Темелков  е собственик на една от най-големите софтуерни фирми в България, в която работят над 150 човека, както и на една от най-успешните строително-инвестиционни компании в Пловдив и региона. Участва в множество благотворителни и социални каузи.

В периода 2019-2023 е общински съветник, през което време отстоява важни за град Пловдив проекти, сред които: "Консервация и реставрация на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър“, на които е възпитаник, басейн “Младост”, запазване на безплатна Синя зона за електромобили, изграждане на детска ясла в кв. “Съдийски”,  създаване на ясни правила и политика за използване на електрически тротинетки, изграждане на множество детски площадки, паркове и други.

Владимир Темелков има множество позиции и предложения за дигитализация на Община Пловдив за въвеждане на ГИС(Географска информационна система), видеонаблюдение и оптимизация на трафика, за които проекти ще има възможност да работи и реализира в ресора си „Дигитализация и Европейски проекти“.

Говори перфектно английски и немски.

Пред Радио Пловдив Владимир Темелков заяви, че основен приоритет в неговата работа ще бъде привличането на европейски средства. Според него това ще е и най-тежкият ресор от неговите.

„Това са парите от ЕС, които ние трябва да използваме изключително активно за абсолютно всичко. И е най-тежкият ресор, това са свежите пари, които ние трябва да използваме на максимум“, каза Темелков.

Сред приоритетите на новия заместник-кмет ще бъде и дигитализацията на Община Пловдив:, в частност изграждането на Географска информационна система. Чрез нея ще се дигитализира всичко, което е свързано със строителството, разрешения за строеж, с нов общ устройствен план, ПУП и др.

„Така ще избегнем грешки, лоши практики“, обясни заместник-кметът.

Другият прироритет е видеонаблюдението в Пловдив. Новият заместник-кмет е категоричен, че трябва да се направи хъб за свободни умове, който да събере студенти на пловдивските вузове.

„Аз ще направя всичко възможно в този мандат да направим звено към Община Пловдив, което да е за младежки и развойни дейности, иновации – един хъб за свободни умове“, обясни още Темелков.

Той не се дразни от медиите, които казват, че милионер е новия заместник-кмет на Пловдив. 

Цялото интервю с Владимир Темелков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И в Смолянския театър "Николай Хайтов" са източени 1 милион лева

В хода на проверка, извършена от Инспектората към Министерството на културата, бяха установени сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян. Констатирано е, че се повтаря схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград, съобщиха от Министерство на културата. Установено е изтичане на големи..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

П редприемаме всички мерки за ограничаване и ликвидиране на огнището с птичи грип в Пловдивска област. След заседанието на  Областната епизоотична комисия, свикана във връзка с установеното от БАБХ огнище на Инфлуенца А в Държавното ловно стопанство в Стряма  областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева увери, че към..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25

Мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище

50-годишен мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище. От пожарната уточняват, че сигналът е подаден минути преди 21 ч. снощи в РДПБЗН – Пазарджик.  Мъжът е с изгаряния от I-ва и II-рa степен на 40% от тялото на горни и долни крайници. Откаран е от екип на ЦСМП – Панагюрище в клиника по изгаряния в гр. Пловдив.  Причината за инцидента..

публикувано на 02.10.24 в 07:10