Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от ДГ "Славей" са или с хранително отравяне, или с ентеровирус

| обновено на 15.11.23 в 17:01
2
Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Седем деца от детска градина „Славей“ в район „Северен“ са с гадене и повръщане след консумация на храна, или след ентеровирусна инфекция. Три от децата са в по-тежко състояние и са настанени в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Свети Георги". Те са на възраст около 4 години и са били приети снощи между 22 и 2 часа. След намесата на лекарите и положените грижи, състоянието им е подобрено. 

Четири деца са били прегледани в амбулатория и са на домашно лечение. Превантивно вкъщи са останали още 12 деца.

Причината още не е ясна, очакват се резултати от взетите проби. Потърпевшите деца са от втора група в детското заведение, уточни д-р Милена Панайотова от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.  Здравните експерти проверяват случая. 

На място в детската градина проверка извършват и инспекторите от Агенцията по безопасност на храните. Д-р Станимира Чавдарова съобщи, че ще изискват проби от храните от понеделник до днес. Ще бъдат проверени и здравните книжки на персонала в кухнята.

Лекарите от РЗИ допускат, че може да се касае и за вирусна инфекция, която се е развила при малките пациенти. Тепърва ще се изяснява диагнозата на децата, каза старши инспектор Васил Георгиев от РЗИ-Пловдив, който бе на място в градината.

Директорът на ДГ "Славей" Любка Биволарска каза, че се касае само за децата в една - 2 А група. 

"Силно се надяваме, че става дума за ентеровирус, но нека лекарите направят необходимите проверки", заяви Биволарска. Тя допълни, че първото дете е било с оплаквания още в понеделник, другите две са получили симптоми във вторник и са били хоспитализирани. 

В групата са били 23 деца, като при останалите няма симптоми. Днес във 2А група има 4 деца, останалите са запазени превантивно вкъщи.

По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07