Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60% от диабетиците не знаят, че имат право на безплатни сензори

В България 60% от пациентите с диабет тип 1 не знаят за правото си на безплатни сензори за непрекъснато проследяване на глюкозата. През юли 2021 г. Българската национална здравноосигурителна каса (НЗОК) прие процедура по възстановяване на средствата за системите за непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM) – за хора с диабет тип 1 www.nhif.bg

Изследване, направено от социологическа агенция БлуПойнт, сред пациентите и ендокринолозите показва, че има огромна нужда от информация и разясняване по темата за реимбурсация. Близо 60% от пациентите не знаят за тази възможност и нямат информация за това. Изследването е проведено сред две групи лица, страдащи от диабет тип 1, и родители на деца с диабет тип 1. Сензорите за непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM) се ползват в по-голяма степен от деца, а родителите им са много по-запознати с тях в сравнение с останалите пациенти. Реално не са регистрирани случаи на родители, които да споделят, че не знаят нищо за тези системи. Изследването показва, че почти всички родители са запознати с процеса по реимбурсация и са разговаряли по темата с ендокринолог или общопрактикуващ личен лекар. 84 % от запитаните родители са използвали CGM системите за детето си, докато само 18,5% от възрастните с диабет тип 1, които са били анкетирани, използват новата технология.

Тези статистики показват, че много хора с диабет пропускат потенциалните ползи за здравето си, които CGM в реално време може да им предложи. Устройствата за непрекъснат мониторинг на глюкозата могат значително да подобрят качеството на живот на хората с диабет. Технологията използва сензор, за да следи нивата на глюкозата и да ги докладва на смарт телефон или приемник. Тя позволява наблюдение на стойностите на глюкозата 24/7 без да се налага убождане на пръста, предоставя информация в реално време, за да може пациентът да предприеме подходящите действия. Освен, че сензорите отчитат показанията на глюкозата постоянно, те могат да изпращат сигнали, когато глюкозата е твърде висока или ниска.

Данните от проучването също показаха признание от медицинските специалисти за ползите, които CGM може да осигури, като 60% от ендокринолозите препоръчват тази технология на своите пациенти. Въпреки това, дори сред здравните специалисти, ограниченото разбиране на процедурата за възстановяване на разходи от НЗОК все още може да действа като пречка за предписването на тези сензори.

Диабетът е хронично заболяване, налагащо постоянен 24-часов контрол, което се осъществява, както от страна на пациентите и техните семейства, така и с активната подкрепа на лекуващия ги ендокринолог. Основната цел на съвременното лечение на диабет тип 1 е хората да придобият ниво на компетентност, което да им позволява добър контрол над състоянието и намаляване на потенциалните усложнения. За да постигнат това, е важно пациентите да получат достъп до съвременните технологии, каквито са устройствата за непрекъснат мониторинг на глюкозата. Включването на тези устройства в списъка на НЗОК у нас дава възможност на пациентите да получат възможност за съвременно лечение


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Въздушната линейка превози пострадал мъж от вр. Ботев до УМБАЛ "Св. Георги"

Медицинският хеликоптер  е транспортирал пациент до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив след инцидент в Стара планина. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба. Пострадалият е 40-годишен мъж, а инцидентът е станал в района на връх Ботев. Той е в стабилно състояние. Това е първа реална спасителна мисия в планински условия, посочват от Хели..

публикувано на 07.07.24 в 13:46

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

обновено на 07.07.24 в 08:11

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53

Жълт код за жеги е в сила за половин България

Жълт код за горещо време и високи температури е обявен в 15 области на страната днес, показва сайтът на Националния институт по метеорология и хидрология. В Северна България температурите ще са високи в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе. За територията на Южна България жълт код е обявен за областите..

публикувано на 07.07.24 в 07:43

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32