Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът Петя Георгиева за стреса в ежедневието

| обновено на 22.11.23 в 15:14


Съвместяването на задачи и роли, което вдига нивата на стрес до тъмно червени зони - една тема, която често коментираме, но колкото и да говорим, никога няма да е достатъчно, защото стресът на съвремения живот е мътната вода, в която плуваме. Наред, разбира се, с още много други компоненти изграждащи живота ни тук и сега. 

"Много е важно да си дадем сметка за какво отделяме време. Кои са нещата които правим, можем ли да променим част от тях? Разбира се има ангажименти, които не можем да променим или делегираме на някой друг. И е много важно да можем да си дадем сметка за това разграничаване - какво можем и какво не можем да променим. Ако можем, мислим в посока как можем да ги променим, как да ограничим стреса. Ако не можем, по - скоро работим върху приемането, защото избирайки да трупаме тревожност и напрежение, ние не си помагаме."

Как и кое е важно да имаме предвид, когато говорим за стерс? Какви са стъпките на разпознаване на стерса и как да си помогнем, когато осъзнаем, че стреса е завладял ежедневието ни?

Отговорите на тези въпроси чуйте в разговора с психолог и семеен терапевт Петя Георгиева, в прикаченото аудио.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фарсът в Локомотив продължава

Помощник-треньорите на ПФК Локомотив (Пловдив) Атанас Стоилов, Мартин Митев и Никола Солаков излязоха с изявление, в което изразиха пълната си подкрепа към старши треньора на представителния отбор Любослав Пенев. Те обвиниха в лъжа спортния директор в оставка Илко Пиргов, който през миналия уикенд след загубата на "черно-белите" с 0:2 от Крумовград в..

публикувано на 03.10.24 в 18:10
БК

БК "Академик" започва сезона на 7 октомври срещу "Левски"

Националната баскетболна лига  обяви обновената програмата за новия сезон 2024/2025. Промяната се наложи след последователното отказване от участие на носителя на Купата на България "Черноморец" (Бургас) и тима на "Ямбол". Шампионатът ще стартира на 4 октомври (петък) в „Арена Шумен“, където от 18:30 часа домакините от "Шумен" ще посрещнат отбора на..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Никола Попов

Никола Попов ще свири дербито между "Ботев" и "Левски"

Никола Попов ще бъде главен съдия на дербито от 11-ия кръг на Първа лига между "Ботев" (Пловдив) и "Левски". Сблъсъкът на стадион „Христо Ботев“ е в събота, 5 октомври, от 20:00 часа. Помощници на Попов ще бъдат Мартин Венев и Димитър Димитров, а четвърти арбитър е Васил Минев. На ВАР-а ще са Валентин Железов с асистент Дениз Соколов, а съдийски..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
БФС

Насрочиха "Вечното дерби" за 19 октомври

Дербито между Левски и ЦСКА ще се играе на 19 октомври от 15:45 часа на националния стадион „Васил Левски“. СТК на БФС утвърди програмата за още четири кръга от Първа лига. Както е известно, Вечното дерби трябваше да се състои на 14-и септември, но на тази дата стадион "Васил Левски" бе ангажиран за концерта на Андреа Бочели. СТК реши да размени осми с..

публикувано на 01.10.24 в 12:27

"Ботев" уреди контрола с "Крумовград"

"Ботев" (Пловдив) и "Крумовград" ще изиграят приятелски мач в предстоящата пауза за националните отбори в началото на следващия месец. Контролата между двата тима ще се състои на 12 октомври (събота) от 17:00 часа на футболен комплекс „Никола Щерев — Старика“ и ще бъде открита за привърженици. По-рано през сезона двата тима се срещнаха в шампионата,..

публикувано на 30.09.24 в 13:52