Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ разпределя 1 млрд. лв за общините съмнително бързо

"Недопустим ултиматум" така народният представител от "БСП за България" Манол Генов определи писмата на МФ до общините, в които на местните влати се дава срок от няколко часа, за да представят проектите си капиталови разходи. Това стана и повод депутатите на левицата да поискат изслушване на министър Асен Василев.

Десетки кметове са подали сигнали за невъзможната ситуация, в която ги постават - да реагират от обяд до края на работния ден.

Това е пълна административна некомпетентност от страна на финансовото министерство, казва Манол Генов. По думите му по този начин българските кметове се били унизени. Тази прибързаност е изключително съмнителна, а се носят и информации, че някои кметове на определени политически сили са имали предварителна информация, за да се подготвят преди това.

Ще е много лошо ако едни бъдат приоритетн офинансирани, да други да бъдат ощетени, смята депутатът, който е член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

По това перо в проекта за бюджет са предвидени около 1 милиард лева, уточни Манол Генов.

Настояваме за прозрачност и равнопоставеност при изразходването им и за възможност кметовете да заявят това, което искат, на това имат като определини лимити. Още повече, че приоритетите могат да се променят и кметовете трябва да могат да ползват средствата за капиталови разходи за други належащи нужди, ако няма възможност да бъдат усвоени.

Манол Генов прогнозира, че бюджет 2024 ще бъде значетлон коригиран и в приходната, ив разходната си част от това, което предлага Асен Василев.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20