Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Инди- Рома" обучи педагози за работа в мултикултурна среда

В края на месец септември приключи проектът на фондация „Инди- Рома“ „Повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти и обучение на образователни медиатори в 15 училища и детски градини“. Той е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Целта на проекта е да помогне за създаването на позитивна образователна среда и успешна образователна интеграция на децата и учениците, чийто майчин език не е български. 

Път към нея е обучението на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда. Да познават навиците, културата, нуждите на децата от ромските семейства ще им помогне да общуват по- лесно с родителите и да създадат взаимно доверие, разказа предеседателят на фондация „Инди- Рома“ Албена Костадинова.

По думите й, когато педагозите се запознаят с културата, навиците, ценностите на общността, те осъществяват по - близък контакт и с децата, и с родителите, стават съпричастни и по- лесно получават доверието на семейството. Това им помага да мотивират не само посещението в училището, но и ангажимент от страна на родителите - да посещават родителските срещи, да споделят проблемите и да участвата в решаването им.

Проектът се реализира в Асеновград, Пазарджик, Стамболийски и Садово в училища и детски градини с 2766 деца, от които 2337 са с майчин език, различен от българския. 262- ма педагогически специалисти и 11 образователни медиатори научиха нови подходи в работата си, които да им помогнат да общуват по- лесно със семействата на тези деца, да ги убеждават, че образованието е важно за тях самите и да създадат по- голямо доверие. 

Това е процес, в който осподелянето на опит и съветите на експертите са особено важни, каза Славка Апостолова, директор на училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в пазарджишкото село Мало Конаре. 22-ма педагози и медиатор се  включиха в семинарите на проекта.

Славка Апостолова споделя, че подобни обучения носят сигурност на колегите й, правят ги по- уверени да общувата с децата от ромската общност и със семействата им, които нерядко са  и разделени, родителите са в чужбена и децата се отглеждат от баба и дядо.

Репортаж за проекта можете да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20

Майката на убития Митко призова за разкриване на истината в съда

За нов следствен експеримент настояват близките на убития Димитър Малинов от Цалапица преди днешното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев.   Майката на Малинов - Атанаска Бакалова за пореден път призова истината да излезе наяве, като според нея не само Бизюрев е нанасял ударите по Митко: От очната ставка днес, която ще бъде направена, се..

публикувано на 22.08.24 в 09:50
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52