Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само след конкурс да се назначи нов главен архитект на Пловдив

От ПП-ДБ правят призив към кмета Костадин Димитров да организира конкурса

Общината избра 1 декември за празника със запалването на светлинките на коледната елха. Тази седмица от новата общинска власт започнаха темите за спасяване на проекти и желанието за решаване на сложни казуси, наследство от Здравко Димитров.

Говорим с Добромира Костова, заместник-председател на ОбС-Пловдив за идеята на тяхната група ПП-ДБ, нов главен архитект да бъде назначен само след конкурс, както и по подновения дебат за Пешеходния мост в Пловдив, който да се преобразява. 

Костова заяви, че работата на новия ОбС-Пловдив започна спокойно, днес ще се проведат първите заседания на сформираните комисии. 

Тя допълни: За нас, от коалиция ПП-ДБ - темата за нов главен архитект на Пловдив е изключително важна и ключова, защото в предишния мандат на Здравко Димитров, гл. архитект беше назначен, дори преди това Димитър Ахрянов да е бил отхвърлен в проведен конкурс.

Сега отново имаме случай, пак по заместване, при който новият кмет си доведе архитекта от жилищен район Тракия, каза Костова. Тя подчерта, че това е изключително важен пост за общината, при това във вторият град на държава-членка на ЕС. От ПП-ДБ ще настояват пред новия главен архитект да решава проблема с презастрояването на Пловдив.

Добромира Костова каза за Пешеходния мост, че имат предложение от общината да преговарят с БРР за да се придобие моста, който е даден на концесия. Тя е само 1000 лева на месец. Тя подчерта: трябва да се направят подробни финансови анализи, за да видим дали всъщност не можем дори да прогнозираме печалба при хипотезата общината да управлява моста от сега при сегашните условия до края на периода на концесията, за да бъде оправдана на 100% инвестиция от 4,5 милиона.
Другата седмица, на 6 декември предстои среща по темата за Пешеходния мост в Пловдив.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17