Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сопот приключва годината с 9 милиона лева дългове

Сопот е една от четирите общини в България, които нямат гласуван бюджет за тази година. Заради това към момента новото местно ръководство използва проектобюджета за 2023-та, входиран от предишното управление, като се стреми да компенсира дефицита от 3.1 млн. лв., съобщи кметът Станислав Стоенчев на пресконференция. Той е заварил при встъпването си в длъжност налични местни приходи в размер на 710 457 лв. От тях 583 628 лв. са целеви от такса битови отпадъци. Свободният остатък е едва 126 829 лв.

Според кмета на Сопот затруднението идва оттам, че още към юни месец тази година държавната субсидия е изхарчена за заплати. 

"Когато встъпих в длъжност като кмет, средната брутна работна заплата за нашата малка община беше 2900 лв. Към момента тя вече е 2600 лв. Имаше служители, които взимаха по-голяма заплата от предшественика ми", посочи Стоенчев. И допълни, че бившият заместник-кмет е получавал заплата от 5 200 лева, което е нарушение на финансовата дисциплина. 

"От друга страна са се теглили много заеми от търговски банки, които и да се обслужват, за целта се харчат пари от местните приходи и общината започва да влиза във финансова спирала", коментира градоначалникът. 

Той обеща да намали данъчните ставки, но в бюджета за следващата година. Това ще стане, след като бъде приет държавният бюджет за 2024-та. С него ще бъдат актуализирани данъчните оценки на национално ниво, което ще доведе до ново вдигане на данъците и с намаляването на местните ставки това увеличение ще бъде компенсирано.

Стоенчев съобщи също, че общината е спечелила проект за ремонт на улица в града заедно с местна фирма. Парите в размер на 961 хил. лв. са били преведени по сметката на администрацията, но в момента липсват. В същото време фирмата печели друг проект за същата улица за 1,5 млн. лв. От думите на кмета става ясно, че ремонтът на улицата не може да започне заради двойното финансиране от две държавни ведомства. Според него общината трябва да върне първата сума на МРРБ, за да стартира ремонтът.

Липсват и средства за изплащане на две вноски от безлихвен заем към финансовото министерство в размер на общо 800 000 лв. Парите трябва да бъдат разплатени до края на годината.

Станислав Стоенчев обобщи, че общо дълговете на община Сопот са за около 9 милиона лева, в които влизат и стари кредити за около 3.5 млн. лв.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14