Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обнародваха бюджет 2024 г., 353 млн.лв от него са за Пловдив

| обновено на 30.12.23 в 13:14

Законът за държавния бюджет за следващата година е обнародван в "Държавен вестник".  

Догодина е заложен дефицит от три процента, средногодишна инфлация от 4,8 на сто и ръст на икономиката от 3,2 процента.  

За Община Пловдив държавния бюджет отпуска 353 млн. лева,  като най-голям дял от тях са за сектор образование – 245 млн. лева, главно за издръжка на училищата. 

Отделно за Пловдив са записани почти 100 милиона лева за общински проекти.  Те са предназначени целево за довършването на стадионите „Христо Ботев” и „Локомотив”, за възстановяването на кино „Космос”, благоустрояване и консервация на Античен форум на Филипопол-Изток и Юг, за реставрация на къща „Ламартин” в Стария град, за реконструкция на улици в районите „Източен”, „Западен”, „Тракия” и „Северен”.

Ето и пълния списък на проектите на Пловдив, залегнали в републиканския бюджет:

„Проектиране и изпълнение на строителство, част от общинската спортна инфраструктура-стадион „Локомотив”, Етап 1: „Благоустрояване и инфраструктура”, Етап 5: „Централна трибуна” 41 000 000 лв 

„Изпълнение на строеж, част от общинска спортна инфраструктура – стадион „Христо Ботев” 33 584 400 лв 

Реконструкция и разширение на Голямоконарско шосе 9 000 000 лв 

Изграждане на нова улична мрежа със свързваща инфраструктура на територията на район „Тракия” 5 172 000 лв 

Основен ремонт и благоустрояване на обществено пространство– Кино "Космос" от кв.296 по плана на Централна градска част 4 000 000 лв 

Реконструкция на улица „Славянска” в участъка от бул. „Източен” до ул. „Лев Толстой” 3 601 100 лв 

Реконструкция на ул. „Генерал Колев” в район „Западен” в обхвата от км+0,00 до км 0+480 1 500 000 лв 

Античен форум на Филипопол – Изток и Юг: Благоустрояване, реставрация, социализация, археология и др.дейности 1 200 000 лв 

Основен ремонт, консервация, реставрация и адаптация на къщата на Г.Мавриди /къща Ламартин/, ул. „Княз Церетелев” 19 828 000 лв.

Отделно от тези проекти, НБ "Иван Вазов" получава 2,5 милиона лева за саниране на сградата.


Преди дни финансовият министър Асен Василев анонсира очакване тази година да завърши с около половин процент по-малко дефицит от планираните три, което оставя един милиард лева допълнителен ресурс. Той ще бъде насочен към общинските проекти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Присъда от 4 години затвор получи насилникът на Ванеса

Присъда от четири години затвор получи 30-годишният Цветомир Пенков от районния съд в Пловдив заради домашното насилие над жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете. Лишаването от свобода той ще изтърпи при първоначален строг режим.  Насилникът признава вината си. Има сключено споразумение с прокуратурата, което е одобрено от..

обновено на 13.09.24 в 18:09

Загинали са и двамата пилоти на разбилия се в "Граф Игнатиево" самолет

Двамата пилоти на катастрофиралия днес по обед военен самолет за загинали, съобщи на брифинг в базата министърът на отбраната Атанас Запрянов. Съболезнования за загубата изрази служебният премиер Димитър Главчев, който също пристигна на място. Това са инструкторите майор Петко Димитров на 51 години и и ст. лейтенант Венцислав Докин на 28 години...

обновено на 13.09.24 в 17:49

Отворено е движението през кръговото на Централна гара

Отвориха за движение кръговото кръстовище до Централна жп гара в Пловдив. В 17:10 ч. тръгна първият автомобил.  На отварянето на кръстовището бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместниците му Тошо Пашов и Иван Стоянов.  "Поетите ангажименти от нас и от изпълнителите към НКЖИ, втори обект за два дни, с оглед на предстоящият първи учебен ден,..

обновено на 13.09.24 в 17:49

Учебно - боен самолет се разби на авиобаза Граф Игнатиево

Двуместен учебно - боен самолет L – 39 ZA  катастрофира в авиобаза Граф Игнтаиево.  Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. Пет екипа на пожарната гасиха огъня на мястото на инцидента. Кадри, веднага след него показваха гъст облак дим в района на военното летище. Заради трагичния инцидент МО отмени планираното за утре..

обновено на 13.09.24 в 17:48

Обявиха обществената поръчка за нова сграда на МГ

Община Пловдив обяви обществената поръчка за проектиране, надзор и строителство на нова сграда на Математическата гимназия. Цената на всички дейности е 30 милиона лева без ДДС. Предвидено е  училището да има ще има 6 корпуса - учебен блок, администрация, сектор "Здравеопазване" и библиотечно-информационен център, корпус за спорт, център..

обновено на 13.09.24 в 17:48