Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мачът с обжалването на Конституцията е свирен и платен

За съжаление шестата поправка на Конституцията не е за шестица, смята адвокат Михаил Екимджиев, председател на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“. 

По думите му в частта за съдебната власт са били погребани надеждите на много хора, симпатизиращи на политическите сили, които уж са издигнали за своя кауза върховенството на правото. Вместо това от публикуваните текстове в ДВ "изпъзява противен мелез" межуд Борисов и Пеевски, в  който на конституционно ниво са закрепени техните позиции и инвестиции в съдебната власт. Адвокат Екимджиев аргументира тезата си с това, че евентуалният избор на членове на нов ВСС ще започне след шест месеца, които трябва да бъдат избрани с квалифицирано мнозинство. Ако то се постигне, което е съмнително, след още три месеца може да започне избор на нов главен прокурор и няма пречка той отново да се казва Борислав Сарафов. Затова единственото сигурно нещо е, че поне 9 месеца "аватарите" на Бойко Борисов и на Пеевски ще стоят там, ще вредят и ще получават големи заплати.

Адвокат Екимджиев коментира и поведението на ПП и ДБ, които спечелиха избиратели с каузата за съдебна реформа. По думите му за тях мантрата за по- важни геополитичски цели им се е сторила много примамлива. "На тези хора много им се услади да се възползват от ефективността на паралегалните методи, с които действат Борисов и Пеевски", каза адвокатът. Всичко става много бързо, няма опозиция, която да е коректив и това е опасно за демокрацията. Те дори за първи път от 30 години спряха изпълнения на решения на Европейския съд по правата на човека и се държат като мутри и хулигани, бедаденият пример.

Президенът брани своите правомощия, орязани с промените в основния закон и с обжалването, което прави в КС, смята Екимджиев. Старата Конституция дефектира в частта за служебните правителства, с които Радев управлява две години, с някак си беше променен парламентарният характер на републиката. Тази част трябваше де се промени, но именно заради това бързане на всяка цена, да стане бързо, по Коледа, да се замаскира с пушилката около Паметника на съветската армия, това беше направено по "адажамийски начин, с куп грешки, заради които сега може да се застъпи старо с ново НС", смята адв. Екимджиев. Ограничението на кръга от лица, които президентът може да избира за служебни премиери, също е спорен, защото президентът, който и да е той, трябва да има свободата да избере най- подходящия човек за този пост в конкретна политическа ситуация.

"Мачът е свирен и е платен", прогнозира адв. Михаил Екимджиев за изхода на обжалването в КС. 

Юридически има много основания голяма част от исканията да бъдат удовлетворени. Но практически това няма да стане поради няколко причини. Сред тях е "коледният подарък" с новата сграда на КС за 22 млн.лв. На второ място -  утре започва и избор на двама съдии от параламентарната квота, т.е този парламент, чийто закон ще се гледа в съда, ще излъчи представители, които е предвидимо как ще гласуват. На трето място, но не по важност, Михаил Екимджиев посочи една от най- разочароващите, по думите му, поправки, свързана с индивидуалната конституционна жалба. Той смята, че тази безспорна идея за промяна, по която е имало и пълен консенсус, изненадващо се се оказва друга - само съдилищата, пред които се  водят деля, и то по своя преценка, могат да я направят. Това също е подърк за Конституционния съд.

"Аз  смятам, че тези подаръци ще предопределят отхвърлянето на конситуционната жалба на президента. Ще има тук - там някое особено мнение, може да отпадне някой незначителен периферен текст, но основните текстове ще бъдат запазени".

Цялото интервю с адв. Михаил Екимджиев е в прикачения звуков файл.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34