Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три училища на двусменен режим чакат пари за нови сгради

| обновено на 15.01.24 в 19:00

Девет проекта подаде за финансиране община Пловдив в Министерството на образованието и науката, като три от тях са за нови училищни сгради, а три за детски заведения. 

Математическата гимназия ще се финансира само на първи етап, ще се търсят и още средства по други канали. Проектът е голям и ще се намира до хотел SPS, представлява цял капмус, ние ще завършим само първи етап за тази година, обясни заместник - кметът Владимир Темелков.

Вторият проект е за нова сграда само за гимназиалния етап на СУ „Патриарх Евтимий“, което на този етап се предвижда да бъде зад МОЛ-а в район Западен.

Третото училище е ОУ „Княз Александър I Батенберг“, поръчката за строеж там е прекратена, но сега ще се търси ново финансиране от МОН. Одобрените средствата от 5 млн. лева няма да се загубят, но се прехвърлят за ремонти на ОУ „Яне Сандански“.

 „Борихме се с кмета Костадин Димитров и с министъра на образованието да не загубим парите, които бяха вече гласувани  за строежа“, уточни заместник-кметът. По думите му екипът на общината е получил подкрепа за реконструкция за 3 млн. лева на спортен салон и дострояване в ОУ „Яне Сандански“, район Южен.

Важното е тези три училища да минат на едносменен режим на обучение, ние не сме ги избрали случайно, посочиха от общината.

Нова детска градина за четири групи ще бъде изградена зад СУ „Пейо К. Яворов“, в район Северен, а нова детска ясла за 8 групи на общински терен до Акваленд, в жилищен район Тракия. Общината има проектна готовност и за друг терен, който е до Затвора в район Южен, също за изграждане на нова детска ясла. Предвижда се и изграждането на допълнителни сгради към съществуващи детски заведения. 

Срокът за одобрение е 60 дни, всички девет проекта са подадени на 10 януари. Общата стойност е 22,5 млн. лв. за трите училища, финансиране от МОН. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Хиляди се стичат на поклонение на Кръстова гора

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници - Въздвижение на Светия кръст Господен, по-популярен като Кръстовден, хиляди християни от цялата страна се събират на Кръстова гора, където се вярва, че се съхранява частица от Светия Кръст Господен. Както всяка година те ще пренощуват на святото място с молитва за изцеление. По..

публикувано на 13.09.24 в 07:17

Смолян се прощава с ексдепутата Петър Кадиев

Смолян се прощава днес с Петър Кадиев, бивш депутат от Алтернатива за българско възраждане в 43-то Народно събрание. Той бе заместник председател на комисията по културата и медиите.  Петър Кадиев е създател на първите регионални телевизия и радио в Смолян. В продължение на близо 30 години поддържаше журналистически екип в първата кабелна телевизия..

публикувано на 13.09.24 в 07:12

Отпушиха движението по Асеновградско шосе

Отпушено движението на Асеновградско шосе на изхода за  Пловдив. То бе затруднено п оради изпаднали метални тръби от товарен автомобил. На място  бяха полицейски служители, които регулираха движението. То бе възстановено към 18.30 часа 

публикувано на 12.09.24 в 17:51

Усилията на служебния кабинет са да повиши доверието в изборите

От Пловдив стартира поредица от срещи на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор по провеждането на изборите, с областните управители и представители на служби ГРАО. На днешната среща присъстваха представители на областните администрации в Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. „Особено внимание ще обърнем..

публикувано на 12.09.24 в 15:48

Пуснаха движението по "Кукленско шосе", през уикенда слагат маркировката

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри ремонтираната 850 метрова отсечка от бул. "Кукленско шосе" от улица "Индустриална" до митницата. Това е последната - трета част от ремонта на пътя от плана за тази година.  Финасирането му в размер на 5 милиона беше предоставено целево от държавата в началото на годината. Сменен е водопроводът по трасето,..

публикувано на 12.09.24 в 13:50