Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС е против изграждане на инсталация за рециклиране на гуми в "Южен"

Без дебат с 48 гласа "за" и 1 "въздържал се" общинските съветници на Пловдив приеха Декларацията против изграждането на инсталация за рециклиране на автомобилни гуми в Южната промишена зона на града, предложена от ГЕРБ. 

С декларацията се дава категорично възражение инсталацията да бъде изградена на територията на Пловдив и се иска тя да бъде изнесена на друго място.

В нея се посочва, че съоръжението би застрашило здравето на хората и на околната среда в района и крие екологичен риск за града. Съветниците от ГЕРБ посочват още, че реализирането на тази инвестиция е в разрез и с целите и политиките на местното управление по отношение опазването на околната среда и здравето на пловдивчани.  Според тях в доклада по ОВОС на инвестиционното предложение не е извършен задълбочен анализ относно здравния статус на живеещите в района.

Срещу изграждането на съоръжението преди сесията се обявиха от ДБ, а на самото заседание декларацията бе подкрепена от всички групи в Общиниския съвет. 

Георги Рогачев от групата на ПП - ДБ коментира, че няма яснота  как ще се обезврежда отпадъкът от преработените гуми, а колежката му  д-р Веселка Христамян  напомни, че от 2025 г. влизат новите  нормативи за опазване на въздуха, сред които е и флоран, който ще се отделя при горене на гумите.

От групата на „Браво, Пловдив“  заявиха, че подкрепят декларацията, защото трябва да се знае дали технологията ще е бозопасна.  Борислав Инчев коментира, че  в момента няма как да са сигурни, че вдействителност това инвестиционно намерение ще реши проблема с излязлите от употреба гуми," още повече дали е безопасно".

Само бившият кмет Славчо Атанасов от “Съединени за Пловдив” се въздържа като заяви :“С мръсната вода да не изхвърлим и бебето, затова считам, че трябва да се проведат срещи с експерти и да сме убедени, че не замърсява въздуха”.

Пред съветниците се изказа инвеститорът Стефан Терзиев, който защити намерението си като се позова предложената от него екологична технология от висок клас. Той призова общинските съветници първо да чуят мнението на експертите и да се произнесат след като мине общественото обсъждане по темата. Терзиев изрази опасения, че позицията на ОбС ще повлияе на решението на Екоинспекцията.

 След приемането на декларацията той коментира, че решението е противозаконно, защото само РИОСВ и здравните институции могат да се произнесат и попита как предишната местна власт е дала съгласие за изграждане на завода, а новата е против.

Припомняме, че в РИОСВ тече процедурата по ОВОС, която трябва да приключи с гласуване в Еспертен екологичен съвет, който ще вземе становищата на гражданите, местната власт и РЗИ.

Преди неговото провеждане за 23 февруари е насрочено и обществено обсъждане на инвестиционното намерение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик ще създаде свое комунално дружество

Община Пазарджик започва реформи в сметопочистването и сметоизвозването, съобщиха от администрацията. Част от средствата, необходими за реализацията на реформата, ще бъдат осигурени чрез наскоро поискания кредит за покриване на досегашните дългове и ще бъдат насочени за закупуването на оборудване, което ще гарантира ефективното стартиране на..

публикувано на 17.09.24 в 09:50

Църквата почита Светите Вяра, Надежда, Любов и София

Българската православна църква почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София и отдава почит на на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим живяла благочестива християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които..

публикувано на 17.09.24 в 08:42

Отваря обновеният студентски стол "Байкал"

Реновираният Студентски стол „Байкал“ ще бъде открит официално. На церемонията ще присъстват представители на държавната и местната власт, както и студенти от всички пловдивски университети. Студентският стол на бул. „Цар Борис III Обединител“ 136 възобновява работата си след 10-годишно прекъсване по инициатива на Студентските съвети на..

публикувано на 17.09.24 в 08:24

Трима в ареста, пребили мъж за чат с жената на един от тях

В  Пловдив задържаха трима мъже за закани с убийство, а на един от тях и за нанасяне на телесна повреда на 26-годишната му приятелка при условията на домашно насилие, съобщиха от районната прокуратура.  От прокуратурата са повдигнали обвинение на 28-годишен мъж за побой над 26-годишната му приятелка при условията на домашно насилие. Двамата живеели на..

публикувано на 16.09.24 в 17:54

Тържествено откриха новата детска градина в Браниполе

Със символично пускане на бели гълъби в небето над Браниполе официално бе открита новата сграда на детска градина „Синчец“ в село Браниполе.  Лентата прерязаха кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, кметът на селото Даниела Стоилова и директорът на детското заведение Добромира Мурджева. Новата детска градина е разположена на разгърната застроена..

публикувано на 16.09.24 в 15:51