Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точно днес“ на Атанасовден между делника и празника

Снимка: Яница Марова

В средата на зимата, на Атанасовден, българите почитат зимните студове. Според фолклора ни с празника на Св. Атанасий си тръгва и зимата. Съвпадение или не – януари започна със студове и ниски температури, но днес времето поумекна.

Точно така в двете крайности се люшкат и пловдивчани, за които новата година постави на дневен ред една тема, чиито корени са още от началото на прехода. Възкръсналата идея за премахването на паметника Альоша от Бунарджика за пореден път разедини пловдивчани. За същността на дебата, погледнат през погледа на историка, ще бъде разговорът с проф. Димо Чешмеджиев, университетски преподавател и учен от БАН.

Още от темите на деня:

От четвъртък, 18 януари, Смолян обявява грипна епидемия. За вирусите посред зима и за предприетите противоепидемични мерки говорим с д-р Мими Кубатева, директор на Регионалната здравна инспекция в Смолян.

На Атанасовден, празникът на ковачите и ножарите, отправяме поглед към старите занаяти. В българските традиции ви потапяме с ножаря Евгени Димов. Той е представител на Сопотската гравьорска школа.

От там се отправяме на юг към Белозем. Поводът е Международен конкурс за детска рисунка „Животът на един щъркел“. Повече за събитието ще научим от Мария Благоева, учител по български език и литература в ОУ „Гео Милев“ в Белозем.

В минутите за култура Веселина Пеева ни повежда из света на книгите. Говори с Деметра Димитрова от издателство „Хермес“ за интересните автори и заглавия през тази година.

"Добро утро, ден!" е с гостуването на галериста Сим Алексиев, който само след броени дни ще ни покани на поредната нова изложба в галерия „Възраждане“.

Започваме след новините в 6 и сме до 9:30.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ранно утро с "Шейкър"

Октомври ни носи богатствата на есента и нейните багри, хладни утрини и топли дни! Заедно с цялата си красота, есента идва и със своите предизвикателствана - един сезон, в който ни предстои да се разделим със забавата и безгрижието на лятото, но и да  подготвим съзнанието и тялото си за срещата със зимата. За да направим тези процеси по-плавни и..

публикувано на 05.10.24 в 16:05

Зорница Танева от "Нощ на ангелите" в Добро утро, ден"

В рубриката „Добро утро, ден“ тази седмица ви срещаме с младата майка Зорница Танева, за която доброто няма граници, а благотворителността е висша форма на удовлетворение. На пловдивчани тя е по-известна като човекът, който е двигател на благотворителната инициатива „Нощ на ангелите“. Инициатива, която вече 5 години подкрепя хора, нуждаещи се от..

обновено на 04.10.24 в 17:02

Октомврийски теми с лятно време в "Ден след ден"

С прогноза, но не за октомврийското лято, на което се радваме днес, а за времето след изборите започва следобедната програма на Радио Пловдив на 4-ти октомври. Социологът Добромир Живков говори за последното проучване и това как би изглеждал състава на новия парламент след вота.  Продължаваме и с градски проблеми, свързани с необходимостта от спешни..

публикувано на 04.10.24 в 14:56

"Вход свободен" за животните с любов и доброто около нас

4-ти октомври е денят, в който хиляди природозащитници по цял свят и организации за закрила на животните отбелязват Световния ден за защита на животните. Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколозите, проведен във Флоренция. Организациите за защита на животните използват празника, за да насочат..

публикувано на 04.10.24 в 09:30

Какво се крие зад маските - "Точно днес"

Скандалът, придобил известност като "Разград", се разрасна и сякаш измести останалите на мрачния предизборен терен. Ще става и още по-голям, произнесе се Прокуратурата след задържането на двама обвиняеми директори на културни институции. Фактологията отчита плашеща съзнанието на достойните артистисти злоупотреба с държавни средства,  замесвайки в..

публикувано на 03.10.24 в 17:08