Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неравенствата в държавните ВУЗ са огромни

"За първа година в бюджета на висшите училища не е удовлетворено нито искането на министъра на образованието и науката, нито искането на синдикатите, нито искането на Съвета на ректорите за оценка на качеството. Това е една вече изтъркана дума в устата на политиците и за радост,  ентусиазмът на преподавателите във висшите училища  все още изпълнява критериите за качество, независимо че нито финансирането е налично, нито доходите на преподавателите са на необходимото ниво. Когато човек отиде в политиката и като напусне академичната общност, се вижда  раздвояване на личността - в академична среда говори като нас, а в политиката се самозабравя и говори неверни неща". Това заяви председателят на Синдикат Висше образование и наука - КНС проф. д-р Лиляна Вълчева.

Тя бе категорична, че членовете на Синдиката настояват, както е записано в Закона за висшето образование, най-ниската начална заплата на асистент да бъде 2 200 лв от 1 ануари 2024 г., защото за това има достатъчно средства. Те обаче не са достатъчни, за да бъдат удовлетворени напълно заплатите за останалите академични длъжности. За заделените 39 млн няма яснота как ще бъдат разпределени.

Проф. Вълчева подчерта още, че специалистите с образователна степен "магистър" трябва да получават начална заплата поне около 1500 лв.

Тя не отрече, че с представителите на властта има диалог, но уточни, че той е на ниво "празни приказки". 

Служителите с висше образование трябва да имат решение за заплатите си, защото някои от тях с образователна степен "бакалавър" дори получават под 1000 лв. 

И проф. Цоков, и акад. Денков коментират, че до края на януари ще се приеме някаква методика, знаят и това, че нашият синдикат от години анализира цялата система и сме доказали, че неравенствата в държавните висши училища са най-големи. Има висши училища с 1350 лв средна брутна  работна заплата, но има и такива с 3600 средна брутна работна заплата. Неравенствата са 1 към 3".

Проф. Вълчева изрази несъгласието си със заявеното от акад. Денков на срещата в Пловдив, че трябва висшите училища да се върнат към качеството. "Акад. Денков, ако се е откъснал в политиката от академичните среди, вероятно мисли, че неговите колеги работят в хаос. Напротив -  критериите за качество действат много активно в системата на висшето образование. Да не се изказва неподготвен и да прави разнопосочни изказвания в зала и при срещата с академичното ръководство на АУ.  Това е обида за нашата система. Не може в залата пред колегите да каже, че  е грешка договарянето на минимални заплати. А как да диференцираме по-нататък, ако не положим минимума?! След това критериите са много точно разписани".

Проф. д-р Вълчева  бе категорична, че членовете на синдиката  застават категорично зад исканията си за повишаване на доходите и стартират подготовката на декларация и впоследствие протестни действия, ако до средата на февруари няма решение.

Цялото интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56