Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Справяли сме се с не една грипна епидемия, ще се справим и с тази

| обновено на 24.01.24 в 11:38

Работна среща по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани болести в Република България за периода 2021 - 2025 година се провежда в Пловдив. Форумът се организира от Столичната РЗИ. 

Зам.-министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски приветства присъстващите представители на РЗИ в страната и откри конференцията. Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев подчерта, че срещата е важна, но добави, че в момента ситуацията с грипа е на дневен ред, а натискът спрямо директорите на РЗИ в страната е голям. 

По думите му цялата нормативна база и зададените параметри за обявяване на грипна епидемия и грипна ваканция са само в помощ на шефовете на регионалните здравни инспекции, но по-важно е те да имат по-голяма възможност да вземат решения. "Така ще е по-добре и от министерството ще уважат техните решения по отношение е на ситуацията с грипа", посочи той. 

"Трудна е преценката, но не за първи път се справяме с грипна епидемия, ще се справим и с тази", категоричен бе доц. Кунчев. Той изтъкна, че системата на РЗИ е лицето на профилактиката, а здравната система у нас има много солидна основа. 

"Ние не искаме да ни помагат, а да не ни пречат, имате нашата подкрепа", обърна се към участниците във форума Кунчев. 

Конференцията е двудневна и приключва утре.

Какви са мерките, които се вземат срещу грипа чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43