Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата за рекет и изнудване на Въльо Петков остава в ареста

| обновено на 26.01.24 в 14:48
Снимка: Радио Пловдив, Даниела Добрева

Пловдивският окръжен съд остави в ареста четиримата, задържани за изнудване и участие във въоръжена организирана престъпна група, както и за заплахи към футболни фенове. Двама от тях са полицаи от Първо и Трето районно управление на полицията, а другите двама работят за пловдивския футболен клуб „Ботев“. В съдебната зала се чуха реплики, че арестите са опит за превземане на управлението на футболния клуб. 

Според съдия Михаела Добрева, има обосновано предположение за това, че те са извършени престъпленията, за които ги обвинява прокуратурата и има реална опасност да извършат други престъпление, ако са на свобода.

"Считам, че искането за най-тежката мярка от прокуратурата е основателно", каза съдия Михаела Добрева.

Наложената им най-тежка мярка за неотклонение може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативен съд.

Припомням, че Окръжна прокуратура Пловдив поиска от съда постоянен арест за четиримата, сред които са и двама полицаи от Първо и Трето РУ в Пловдив - Галин Колев и Мартин Ламбрев. Другите двама арестувани са Въльо Петков, зам.- търговски директор на ПФК "Ботев" и Милен Стоянов, шеф на охраната на двете бази на ПФК "Ботев".

На трима от участниците в групата, ръководена от Въльо Петков, са повдигнати обвинения за изнудване и участие в ОПГ, а спрямо Мартин Ламбрев до повдигнати 4 обвинения които предвиждат от 3 до 10 години затвор и 5 до 15 години зад решетките. Въльо Петков има 9 осъждания, за някои от тях е реабилитиран.

Разследването на престъпната схема е установило, че в края на миналата година четиримата чрез заплахи и сила са отнели 35 000 лева от двама души, както и че са заплашвали фен на футболния „Ботев“.

 "Има обосновано предположение, че задържаните са извършили престъпление. Има и опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление", посочи прокурорът по делото Костадин Паскалев.

Той поиска постоянна мярка задържане под стража. Според него всяка друга мярка ще бъде неадекватна заради опасността те да извършат друго престъпление и да попречат на разследването.

Според адвоката на един от  задържаните Евдокия Кемалова обвиненията срещу тях са скалъпени, за да се поеме управлението на ПФК  "Ботев" от други хора.

Адвокатът на Въльо Петков Константин Давчев заяви, че обвиненията са несъстоятелни и изтъкна, че Петков е с тежко здравословно състояние, гръбнакът му е опериран и има 8 винта. Срещу Петков са подадени жалби от двама мъже от Димитровград и един Стара Загора. Жалбите в окръжната прокуратура в Хасково са за изнудване за невърнати пари и заплахи с оръжие, но според адвоката жалбоподателите са криминално проявени и показанията им са противоречиви. Затова той поиска по-лека мярка. 

Защитникът на Галин Колев посочи, че след обвиненията за участие в наказателна бригада срещу фенове на Ботев, му е взето оръжието, но е продължил да работи. Той бил изряден служител, но бил в болнични заради скъсан менискус до 9 февруари. Здравословното му състояние не е добро, има камъни в бъбреците и жлъчката и др. Според адвоката липсата на доказателства се заменят с внушения за предполагаеми престъпления. По думите на юриста всички лекари трябва да са извършили документни престъпления, за да са фалшиви болничните му, за което срещу него има дисциплинарна проверка. 

Мл.инспектор Мартин Ламбрев пък не би се укрил и не би извършил други престъпления, подчерта, адвокатът му и поиска по-лека мярка. Ламбрев заяви пред съда, че в живота си е бил дисциплиниран човек, тренирал е бойни изкуства. "Всеки един служител, който дава добри резултати те се отразяват на неговия началник, защото ако те не работят, значи той не си върши работата. Тези лица с жалбите срещу нас, са тези, които задържам за трафик на бежанци и мигранти други престъпления, за което съм дал информация в дирекция вътрешна сигурност", обясни пред съда Ламбрев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три пожара в Карловско вдигнаха на крак Пожарната в неделя

В неделния следобед няколко пожара с широк фронт се разразиха в Карлово, между  селата Брезово, Дрангово и Розовец.  Пожарът в Розовец обхвана бързо сухи треви и храсти на площ около 5-6 декара.   Между Брезово и Дрангово огънят обхвана житен масив, сухи треви и храсти, както и горски масив.7  екипа огнеборци се опитват да овладеят пожара, обхванал..

публикувано на 07.07.24 в 17:23

Въздушната линейка превози пострадал мъж от вр. Ботев до УМБАЛ "Св. Георги"

Медицинският хеликоптер  е транспортирал пациент до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив след инцидент в Стара планина. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба.  Това е първа реална спасителна мисия в планински условия, посочват от Хели Мед Сървиз.  От УМБАЛ "Св. Георги" съобщиха, че 39-годишният е  турист от Русе. Той е транспортиран с..

публикувано на 07.07.24 в 13:46

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

обновено на 07.07.24 в 08:11

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53

Жълт код за жеги е в сила за половин България

Жълт код за горещо време и високи температури е обявен в 15 области на страната днес, показва сайтът на Националния институт по метеорология и хидрология. В Северна България температурите ще са високи в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе. За територията на Южна България жълт код е обявен за областите..

публикувано на 07.07.24 в 07:43