Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певицата Криста: Всеки миг на сцената е полет

На 04.02.2024г. в предаването “Споделено” гостува певицата Криста. Тя е един от най-красивите български гласове, които озвучават популярни анимационни герои като Нала от “Цар Лъв”. Не пропускайте да я гледате и като солист в мюзикъла “Целуни ме, Кейт”, чиято премиера се състоя през ноември  в Националния музикален театър.Това е най-хитовото произведение на Коул Портър, играно повече от 1000 пъти на Бродуей.
 

В “ Споделено” певицата представи своя дебютен албум “ У дома”. Името на албума е вдъхновено  от семейството. "Там, където си истински и няма маски". 

Благодарности отправя към  музикантите, с които работи като ги нарича “Моите много любими хора”. Това са  Борислав Бояджиев – Борче и Рейчъл Роу, с които основно  създават песните и работят по аранжиментите. Ангел Дюлгеров записва китарите, Стефан Стефанов – кийборди , Влади Мичев – тромпет, Александър Обретенов –бас.  “Познавам ги от много време. Те ме карат да се чувствам  уютно, точно като у дома. Всеки път на сцената с тях е полет”, споделя Криста.

А Рейчъл Роу е най-близката й приятелка. “С нея сме като сестрички. Учихме заедно, тя винаги ме подръчква да правя нещо. Да работя, да записвам и най- вече да се осмеля да композирам. Това беше абсолютно невъзможно за мен .Но се случи и  тръгнаха пориви и вдъхновения, които всички заедно превърнахме в красиви песни”, разказва още Криста.

Една от тези песни е  “Нависоко” в дует с Рейчъл Роу. Текстът е с послание да живеем смело и да мечтаем нависоко. Съвет, който често си повтаря и отправя към своите ученици.

Песните “Завръщане” и “У дома”  вплитат соул музика с фолклор. Криста ги поднася  с много вкус и финес. За идеята разказва:  “Исках да има една песен, в която да си проличи, че съм закърмена с фолклорната музика. Майка ми е народна певица, която дълги години беше  и помощник-диригент на Северняшки ансамбъл - Плевен. Аз отраснах близо до сцената и много обичах да гледам танцьорите и музикантите.”

Една от най-специалните композиции е “Любов през юни”, която е подарък за Криста от Румен Бояджиев по текст на Даниела Кузманова.

Цялото интервю с Криста може да чуете в звуковия файл..


По публикацията работи: Августина Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Поетът Красимир Йорданов за истинския Джулай

С поета Красимир Йорданов говорихме за поредния Джулай като празник на лятото и свободата.  Посрещането на слънцето на морския бряг в утрото на 1 юли е традиция, която Старите кучета (група стари приятели, поети и китаристи) спазва стриктно от средата на осемдесетте години насам- сподели Йорданов. Джулая е чисто български феномен, който съществува..

публикувано на 04.07.24 в 16:25
Ген. Нонка Матова

Нонка Матова - сребърна медалистка от Барселона 1992

Легендата на спортната ни стрелба Нонка Матова е родена на 20.10.1954 година в град Пловдив Между 1976 г. и 2000 г. участва в шест олимпийски игри. Тя е олимпийски вицешампион от игрите в Барселона през 1992 година. Победителка в алтернативния на олимпиадата турнир „Дружба” в Москва през 1984 г.одина Поставя 11 световни рекорда, от които два за мъже,..

публикувано на 04.07.24 в 13:07

"Локомотив" загуби с 0:1 от "Славия"

"Локомотив"  (Пловдив) загуби от "Славия" с 0:1 във втората си проверка от подготвителния лагер. Единственото попадение в срещата падна в 26-ата минута, когато Иван Минчев бе точен за "белите". За "Локомотив" с пропуски пред вратата на Славия се отчетоха Мартин Петков, Георги Каракашев, Тодор Павлов, Жулиан Лами, Николас Пенев, Данило Полонский и..

публикувано на 04.07.24 в 09:57

"Ботев" завърши подготовката си с 2:0 над "Крумовград"

Отборът на "Ботев" (Пловдив) завърши с победа контролите от предсезонната си подготовка. „Канарчетата“ надделяха с 2:0 над състава на "Крумовград" в последната си проверка преди старта на новата кампания.  И двете попадения в срещата, играна на стадион „Христо Ботев“, отбеляза новото попълнение на „жълто-черните“ Антъни Уджа през втората част.  В..

публикувано на 04.07.24 в 09:43

Бабакар Дион подписа с Аполон

Бившият футболист на Локомотив Пловдив Бабакар Дион ще продължи кариерата си в кипърския Аполон Лимасол. Сенегалският футболист подписа договор за две години  с Аполон За последно Дион игра в Локомотив Пловдив, но договорът му изтече в края на сезона и той напусна тима. Дион имаше много силни изяви за Локомотив Пловдив под ръководството на Александър..

публикувано на 03.07.24 в 18:04