Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски археолози с теренни проучвания край Белозем

Малтепе
Снимка: Радио Пловдив

Теренни издирвания на археологически обекти се провеждат в землището на село Белозем. Ръководител е археологът от Регионалния археологически музей в Пловдив Елена Божинова, а финансирането е от Министерство на културата, съобщи в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив археологът от РАМ-Пловдив Тодор Тодоров, който също участва в тях. 

Към момента е обходена голяма част от землището на селото, което е изключително богато на археологически обекти, тъй като там има три селища, които са обитавани от 7000 години, като живот е имало до средновековието, разказа той. В района има също три селищни могили, които са изключително важни. 

"Едната я открихме сега за първи път при тези теренни обходи, досега не беше регистрирана и археологическата наука не я познаваше и тя се нарича Татар мезар (татарско гробище). Другите две, които са известни, са Тилки тепе и Асарлъка", посочи археологът. Той припомни, че до Белозем се намира и голямото антично селище Емпориум Паремболе, което е изградено 70-80 години преди да се изгради римския Пловдив. На няколко километра от него има селищна могила, която се казва Асарлъка, където е изградена пътната станция Паремболе.

Според него археолозите нямат проблеми с местната власт, откъдето им оказват пълно съдействие при работата им. По думите му целта на теренните издирвания са да се актуалиризат и опишат обектите. Той посочи, че се виждат иманярски набези по всички могили, но те са стари и в момента няма следи от такива действия. 

По отношение на разкопките в могилата Малтепе до Маноле, Тодоров припомни, че те са спрени поради липса на средства през 2020 година. Археологът разказа, че в могилата е открита най-високата запазена антична постройка в Европа, представляваща мраморна постройка на върха на кулата. 

"В горната част има изградена специална антиземетръсна конструкция, която да предпази постройката от земетресение. По всяка вероятност е изграждана по времето на император Филип Арап. Има вероятност да е била изградена в чест на хилядолетието на римската държава, което се чества точно по същото време – 248-а година. Но през 278-а година, повреме на големите набези на готите в Тракия по всяка вероятност е унищожена и е просъществувала съвсем за кратко време", обясни Тодор Тодоров. 

Той припомни, че проучванията са извършени от доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив, а финансирането им е основно от община „Марица“ и малко от община Пловдив. В момента е необходимо да се направят специални конструкции и укрепвания, за да се продължат разкопките, тъй като иначе ще се срути цялата кула. За това обаче са необходими няколко миилона лева, които не са осигурени. По думите му съоръжението е изключително сериозно и досега няма открито подобно в Европа.

Чуйте още в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14