Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 хиляди лева за инвитро в Пловдив

| обновено на 22.02.24 в 10:20
Снимка: pixabay.com

На последната си сесия ОбС гласува средства в размер на  близо 150 хиляди лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Така помоща тази година ще е 3000 лева, като от нея могат да се възползват всички семейства и двойки, които живеят на семейни начала, а също така и  жени без парньори, отговарящи  на условията на програмата. 

Средствата по програмата за финансово подпомагане на лечението на безплодие бяха заложени в бюджета на общината за тази година по предложение на ПП-ДБ и одобрено от кмета на Пловдив Костадин Димитров. Така парите вече ще бъдат гарантирани, обясни д-р Веселка Христамян, зам.-председател на здравната комисия в общинския съвет и  председател на комисията към правилника за подпомагане на гражданите с репродуктивни проблеми. И припомни, че миналата година при предишното управление, въпреки успешното развитие на програмата и гласуваното през юли увеличение - средствата са били орязани.

По данни на фондация "Искам бебе" в Пловдив има около 20 хиляди двойки, които имат репродуктивни проблеми. 50% от тях успяват да сбъднат чудото и да имат свое дете. Според Еми Христозова, координатор на фондацията за града, община Пловдив има една от най-добре действащи програми в страната. Изискванията за кандидатстващите по програмата са да са жители на общината и да живеят поне от 3 години, да нямат зъдължения към НОИ, НАП и данъци, и да имат медицински показания, удостоверени със съответните документи.

Д-р Христамян допълни, че и национално ниво ще има увеличените цени на инвитро процедурите през 2024 година. Сумата за еднократна процедура, която се отпуска от Здравната каса и Центъра за асистирана репродукция, нараства от 5000 на 6000 лв. Според нея обаче понякога сумата е недостатъчна, предвид допълнителните разходи, които не се покриват от касата или фонда. По думите й с отпусната сума от община Пловдив, двойките ще могат да си осигурат финансирането на поне на един от опитите.

Предстои и промяната в Правилника за финансово подпомагане на лечението на безплодие в община Пловдив, допълни д-р Христамян.

От фондация "Искам бебе" обясниха, че не само си партнират много добре с Общината Пловдив, но и за поредна година ще се работят заедно за програмата за превенция на репродуктивни заболявания.

Оказва се, че община Пловдив е първата в страната, която за втора година ще отдели средства за превенция на репродуктивни заболявания на граждани между 18 и 35 години.

Репортажът по темата е в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56