Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за Томата открива "София филм фест" в Пловдив

| обновено на 15.03.24 в 13:13

Пулсиращи тепета“ – филмът на сценаристите и режисьори Тодор Башиянов и Тодор Карагяуров за емблематичният музикален радиоводещ Тома Спространов ще открие днес "София Филм Фест" в Пловдив.

С неговите плочи и глас са израснали поколения българи. На 80 години Тома Спространов съвсем доскоро водеше популярното си радиопредаване "Любопитно петолиние" по Радио Пловдив. Той държи рекорд за най-дълго практикуващ радиоводещ в българския ефир. 

"Паралелно с това посещава фестивали в търсене на актуалните съвременни банди. И тогава идва неочакваното предизвикателство. Тома заедно с плочите си се изправя пред своята публика. Този път не по радиото, а лице в лице, на живо. Насред любимия му Пловдив в Капана го очакват с нетърпение меломани от четири поколения", споделят авторите на филма.

"София филм фест" в Пловдив ще се проведе от днес крлая на март в LUCKY Дом на киното. Фестивалът ще продължи цели 17 дни. Ще бъдат показани 27 филма - едни от най-значимите постижения на съвременното световно кино през последната година.

В програмата влизат най-новите заглавия на любими кинорежисьори, като „Прекрасни дни“ на Вим Вендерс, „Присила“ на София Копола, „Зелена граница“ на Агнешка Холанд, „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки, „Куклички на път“ на единия от двамата братя Коен – Итън Коен. Феновете на арт заглавията не бива да пропускат и новите творби на Нури Билге Джейлан – „Сухи треви“ и Радивое Андрич „Светкавици отново!“.
Едно от най-очакваните заглавия на годината е „Солтбърн“ с Розамунд Пайк и Бари Киоган (познат ни със запомняща се роля в „Баншите от Инишерин“). Безспорен акцент на фестивала е филмът с Антъни Хопкинс „Последният сеанс на Фройд“.
В програмата влизат и много заглавия, обрали световните кинонагради, като „Оскар“, БАФТА и „Златен глобус“. Сред тях са интелигентната комедия „Заседнали“, немската драма „Учителската стая“ и страхотният „Всички сме непознати“.
Специална част от пловдивската програма са и множеството гости, които ще пристигнат в LUCKY за среща с публиката. Освен Радивое Андрич, който идва за „Светкавици отново“, от чуждестранна продукция в Пловдив ще пристигне българинът, държал в ръцете си „Оскар“ Димитър Маринов с неговия нов „Караганда“. За други български заглавия също пристигат екипи на филмите: „Балканска черна кутия“ за групата Котарашки, „Мегдан: Между водата и огъня“ на Тодор Чапкънов и „Защото обичам лошото време“ на Яна Лекарска с Влади Михайлов.
Закриването на фестивала ще е с пловдивския филм – „Ретроспект“ на живеещия в Пловдив американец Стивън Люис Симпсън („Нито вълк, нито куче“), който е включил изцяло пловдивски каст, сред който Юлия Йорданова – Керана и много актьори от пловдивския театър, част от които също ще се срещнат с публиката на 31 март. В приятна изненада на фестивала може да се превърне и новият филм на Надежда Косева „Клопка“, съобщават организаторите.

"София филм фест" в Пловдив се провежда с подкрепата на Община Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ДПХ представя серия от летни изложби през юли и август

За летните изложби на Дружеството на пловдивските художници, разговаряме в "зона култура" с председателя  Лидия Симеонова .  Симеонова съобщи, че другата седмица ще открият две нови изложби на дружеството.  На 9 юли се открива изложбата "Образът като преживяване" в галерия „Пловдив“, ул. "Авксентий Велешки" 20. В нея ще вземат участие..

публикувано на 04.07.24 в 10:36

Четирима фотографи представят изложба в Мексиканската къща

Четирима магистри по фотография от АМТИИ – Димитър Георгиев, Дамян Дечев, Любен Зехтински и Яна Ингилизова ще открият обща изложба в Мексиканската къща в Стария Пловдив. В своето авторско представяне, озаглавено „Четири очи“, Димитър Георгиев излага над 20 фотографии и инсталации. Всяко от „очите“ представлява ниво на въздействие на..

публикувано на 03.07.24 в 11:33

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35