Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Лабиринт" с изложба "Чапли" на Полина Стоянова

| Интервю

Полина Стоянова представя изложба „Чапли” от днес  в галерия „Лабиринт”. Тя ще изпълни пространството на галерията със своите чапли, рисувани със смели щрихи, с цветни моливи върху картон, вдъхновени от красотата и силата на птичето царство и връзката между неговото и нашето добруване. Чаплите са символ на обновяване, бдителност и спокойствие, а също колоритен представител на места, които са изключително съществени за биоразнообразието в дадена територия - влажните зони. Идеален дом за множество птици, те са там където реките се разливат, образуват блатца, езера, запушени стари ръкави и пазят мистиката на природата в своя естествен ритъм.

За нас хората, влажните зони играят ролята и на важни буфери в случай на наводнение. Смекчават силата на водната стихия и пораженията, които тя нанася на човешките съоръжения и среда, играят ролята на пречиствателен филтър, и също така са ключови резервоари за сладка вода. От първия ни полет досега нашите умения и знания са надминали тези на птиците. В настоящето зависи от нас да опазим здрава невидимата нишка, която свързва нашето благоденствие с природата. 

Изложбата продължава до 17 март.

Полина Стоянова е визуален артист, родена през 1986 г. в гр. Пловдив, България, където завършва гимназия по чужди езици “Иван Вазов”. През 2011 г. се дипломира в Националната академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов” с бакалавърска степен по Анимационна режисура. От 2008 г. работи в областта на илюстрацията и графичния дизайн, анимацията и мултимедията. През 2012г. завършва „Денс Порт Дерида Модул 1“ - програма за обучение по съвременен танц на Derida Dance Center и 2013/2014/2015 Dance Port Derida Module2. Работи като визуален артист в танцовите представления на компанията. От 2012г. до момента работи като посредник-обучител по проекти към програмата Еразмус за неформално обучение. Осъществява лични визуални проекти в Германия, Португалия, Бразилия, Испания и България. 

"За мен от голямо значение е работата ми, да бъде ангажирана със социални течения, значими за конкретното място на изпълнение. Обичам да изследвам теми, играещи важна роля в живота на хората, проблеми, които ги вълнуват едновременно в позитивен и негативен аспект", казва Полина Стоянова.

Изложби: 2023 - “Globules” Artur Gallery, Sofia, Bulgaria 

 2022 - “The Secret Garden” Bobbina CS, Sofia, Bulgaria 

 2017 - Mini exhibition “Histórias Laterais do Rio”,Juazeiro, Bahia, Brazil 

 2016 - Mini exhibition “Bests”, Sofia, Bulgaria 

 2016 - Mini exhibition “Lisbon Stories”, Lisbon, Portugal 

Мултимедийни проекти: 2021 - Почтинасекомикс - live visual environment/multimedia 

 2019 - Soundscaters - live visual environment/multimedia, Градска художествена галерия, София и десетки др. Полина Стоянова има серия стенописи у нас и в чужбина. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25

Класическа музика с Опера Пловдив пред Братската могила

За първи път на открита сцена пред Братската могила Опера Пловдив ще бъде изпълнен камерен концерт, озаглавен „Малка нощна музика“. Концертът е на Държавна опера – Пловдив, а поканата е на район „Западен“. Ще звучат любими класически произведения на Моцарт, Вивалди, Хендел, Щраус, Пучини, Бах, Чайковски и др. Под диригентството на..

публикувано на 12.09.24 в 07:10

Журналистът Георги Найденов издаде книга за Пловдив

Да издигне своя глас за Пловдив реши и дългогодишният журналист и публицист Георги Найденов .  По думите на самия автор книгата събира капчица от историята на този древен град, надживял не една и две империи. Специална глава в „Пловдив – онагледена история на народи и епохи“ Георги Найденов отделя на един от кметовете на града..

публикувано на 11.09.24 в 16:27

Втора премиера на пловдивския театър на "Сцена на кръстопът"

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" продължава с още една премиера на пловдивския драматичен театър. Камерна зала „Стефан Данаилов“ събира на едно място 5 актьори, за да ни потопи в една история за власт и дворцови интриги, любов и страст, себичност и саможертва.  „Елизабет или кралицата..

публикувано на 11.09.24 в 07:37

Пловдив е "Сцена на кръстопът" за 28-и път

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ стартира в Пловдив под мотото „Театъра: Огледалото“. По традициция, трупата на Драматичен театър Пловдив открива с премиера, но този път в съвместна продукция с трупата на Народния театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ във Велес, Република..

публикувано на 10.09.24 в 07:55