Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнични прояви за 3 март са организирани и в региона

Снимка: Медиапул

С различни прояви България отбелязва своя национален празник 3 март. Днес се навършват 146 години от Освобождението на страната от турско иго. 

Асеновград празнува 146 години от Освобождението на България. В 11.00 ч. в храма "Св. Димитър" ще бъде отслужен молебен за душите на загиналите и ще бъдат поднесени цветя на гроба на прапорщик Вишняков. 

В 11.30 ч. е церемонията по тържествено издигане на националния флаг, след което слово ще произнесе кметът д-р Христо Грудев. По-късно започва празничният концерт на площада. В Историческия музей днес е ден на отворени врати, а културни прояви за празника се организират до четвъртък. 

В Карлово проявите за националния празник започват в 10.00 ч. с откриването на националния конкурс за популярна песен "Песенна палитра". В 10.30 ч. ще бъде тържествено издигнат националният флаг, а след това ще се извие общобългарско хоро. По-късно ще бъдат поднесени цветя пред паметника на освободителя на Карлово ген. Павел Карцов. 

Тържествено честване по случай Освобождението на България организира Община Брезово. Програмата започва в 10:00 часа на централния площад, където ще бъде издигнато националното знаме. Ще бъде представена възстановката „Подписването на Санстефанския мирен договор“ от ученици от СУ „Христо Смирненски“, а празнично слово ще произнесе кметът на общината Калин Калапанков. Шествие ще тръгне от центъра до южния парк, където в знак на признателност и почит ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника.

За втора поредна година Община Брезово организира поход-поклонение до лобното място на Добри Войвода. Сборен пункт за похода ще бъде Туристическият информационен център. Маршрутът е с леко натоварване, подходящ и за деца.

В Община Сопот на тържествена церемония ще бъде издигнат националният флаг на Република България. Ще бъде отдадена почит на геройски загиналите за Освобождението на България от турско робство и ще бъдат поднесени венци и цветя. Церемонията ще се състои на 03 март от 10:30 часа в Западния парк пред паметната плоча на генерал Карцов.

Жители на Чепеларе ще отбележат Националния празник с поход до връх Мечи чал. Пешеходният преход по 10-километровия маршрут се организира за 24-та година от фондация „Обществен фонд Чепеларе“ и Съюза за защита на Родопите с подкрепата на Община Смолян. 

Празничната програма на 3 март в Чепеларе започва в 8:30 часа с шествие до паметника на загиналите във войните чепеларци, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Участниците в похода ще потеглят към вр. Мечи чал със знамена и гайди под звуците на възрожденски песни. Празникът продължава с традиционното родопско хоро под акомпанимента на каба гайди. Вечерта ще има празнична заря. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Премиерът разпореди проверка заради скандала с театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които извършват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излиза информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.  15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят..

публикувано на 03.10.24 в 17:10

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис, с цел проучвания в областта на медицината и фармацевтичната..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Пожар гори над асеновградското село Новаково

Огънят е пламнал в ранния следобед, като е тръгнал от стърнища покрай пътя и се е разраснал нагоре към гората. Пожарът е обхванал широколистни дървета и терасовидна площ в зоната при изхода на Новаково, в посока Кърджали, над гробищния парк.  Към този момент пламъците са ограничени, няма опасност за населението. В района има известно..

публикувано на 03.10.24 в 16:19

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград".  От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. Това е и това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – „злоупотреби в особено високи размери, извършено в съучастие и..

обновено на 03.10.24 в 15:05

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53