Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив обявява конкурси за МГ и още две училища

| обновено на 11.03.24 в 13:45

Община Пловдив ще обяви конкурси за изграждането на нови сгради на Математическата гимназия, Основно училищще „Княз Александър Първи“ и Средно училище „Свети Патриарх Евтимий“, съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров след като стана ясно, че са одобрени от МОН пловдивски проекти за над 33 милиона лева по програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и градини и училища на просветното министерство.

„Много е важно, че вътре влиза Математическата гимназия, за която аз още като кмет на „Тракия“ успяхме да запазим терен. Имахме много разговори с отделните директори на Математическата гимназия затова къде да бъде ситуирана. Тогава успяхме да се обединим около това тя да има собсвтена сграда. Математическата гимназия трябва да има свой дом. Сега тук думичката е – какъв ще бъде този проект. И несъмнено, в тази посока, ние трябва да кажем – конкурс за това как трябва да изглежда нашата Математическа гимназия. Тук ролята на Община Пловдив е да се съобрази с възможностите. Много от големите проекти, които са били в годините, са трудно реализириуеми, защото надхвърлят мащаба. Тоест, ако ние очакваме, че Математическата гимназия да има и басейн с олимпийски размери, и спортна зала, и кампус и аула, ние ще надхвърлим много средствата, които ще бъдат осигурени. А ние се борим за средства. Самият конкурс трябва да бъде съобразен с нашите очаквания. Ще положим усилия да имаме конкурси за трите училища“, каза кметът Костадин Димитров.

Заместник-кметът Владимир Темелков заяви, че конкурсите ще бъдат с по-малки срокове – от 30 до 60 дни.

„В този конкурс очакваме да видим и за трите училища разпределения, фасади, местоположения на различните сгради, схеми, без картинки. Нас ни интересува  функционалността. Ние не търсим някакъв нерелизириуем, мегаломански проект. В едно от заданията, направено преди 30 години за Математическата гимназия, е имало стадион от 10 декара. Не смятам, че такова нещо е разумно. Ще търсим оптимално за всички, с леки стъпки и поглед в бъдещето“, каза Темелков.

Той е категоричен, че отпуснатите над 33 милиона лева, са крайно недостатъчни.

„Ще ни трябват още 33 милиона и половина. Но ние имаме добър приятел, който би ни помогнал за тези суми“, каза още Владимир Темелков.

Заместник-кметът подчерта, че изграждането на новата сграда на Математическата гимназия, ще се осъществява на етапи. С отпуснатите средства, в размер на 7,5 милиона лева за всяко училище, ще се реализира първия етап.

В отпуснатите 33 милиона лева влизат още средства за две ясли и пристройки на други две детски заведения. 

По близо 4,5 млн. лв. са предвидени за нова ясла с 10 групи за деца от 10 месеца до 3 години в район "Южен" и друга с 8 групи в район "Тракия". По 1 млн. лв. финансиране ще има и за две нови яслени групи в Детска градина "Славей" в район Северен“, както и за  изграждане на помещения за две нови яслени групи към ясла № 18 "Вълшебно детство" в  район "Централен".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Рекордни приходи събра фестивалът "Нощ на ангелите" 2024

Петото издание на  Нощ на ангелите събра рекордна сума за два дена. Над 230 000 лева ще отидат за пет благотворителни каузи за хора, борещите се за здравето си.  Събраната сума от тазгодишното издание „Нощ на ангелите“ е двойно по-голяма спрямо миналогодишното. През 2023 г. тя беше малко над 123 000 лева, а сега е 231 672 лева. Към тази сума..

публикувано на 18.09.24 в 16:46

Посмъртно повишиха в звание загиналите в петък военни пилоти

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, които загинаха в петък при катастрофа на авиобаза "Граф игнатиево", са повишени посмъртно във военно звание, съобщи Министерството на отбраната.   Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно..

обновено на 18.09.24 в 15:12

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира  Ден без загинали на пътя  в рамките на  Дните на безопасността на пътя  между 16 и 22 септември с мото  „Остани жив! Пази живота!“  („Stay alive and save lives“).  Тази година  18 септември  е определен за  Ден без загинали на пътя. Отново  целта е да се..

обновено на 18.09.24 в 15:11

Без автомобили на работа в Областната администрация днес

Служителите на Областна администрация Пловдив слязоха днес за ден от автомобилите си и пристигнаха на работата  пеша, с велосипеди или с градския транспорт. Така станаха съпричастни на националната кампанията в европейската Седмица за пътна безопасност, която минава под мотото „Остани жив! Пази живота!“.  Много от тях пристигнаха на работа с..

публикувано на 18.09.24 в 15:11

Нови шефове на "Колодрума" и Зооветеринарния комплекс

Нов директор има и спортна зала „Колодрума“. Това е Любомир Апостолов , който поема поста от напусналия преди два месеца Никола Панайотов. Той има магистратури по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и по национална сигурност от Военната академия. Работил е и като експерт в Авиоотряд 28 Йордан Алексиев е назначен за директор на общинското..

публикувано на 18.09.24 в 14:59