Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има тежък дефицит на политическо лидерство при ПП-ДБ

Георги Проданов
Снимка: БГНЕС

Това, което ни дава оптимизъм, че е възможно да има кабинет е, че освен заявката за срещата на Мария Габриел с президента Радев в 4 часа, нямаме категоричен отказ от никоя от партийните централи. Така че за мен търсенето на компромис продължава и в момента. Така коментира ситуацията във връзка с ротацията политологът Георги Проданов в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив. 

Според него това, което се случва в преговорите за осъществяване на сравнително ясната ротация, е следствие от натрупванияята, които продължават да влияят на българската политика от времето на ГЕРБ, зависимостите от времето на ГЕРБ. По думите му кризисните теми от вчерашния и днешния ден са отбраната и енергетиката. Той добави, че в момента ключови са се оказали темите "Турски поток" и  влиянието на Русия у нас, както и военните доставки за Украйна. 

"Все неща, които водят до едни замазани теми от времето на управлението на Борисов. И явно контрола върху тези две министерства и върху развитието на тези теми и търсенето и фиксирането на отговорност са това, което се оказа голямата бариера в тези преговори", подчерта Проданов. 

Той посочи, че без участието на ПП, които са основният фактор и причина да има правителство, един кабинет би бил изключително грозно нещо. "Т.е. евентуален кабинет, в коюто участват Борисов, Пеевски, Костадинов и др. придружаващи ги политици отново ще изкара хората на улиците и отново ще започнем този преход, който върви през последните три години", обясни политологът.

Според него в момента е очевидно, че ГЕРБ иска повече глас и повече министерски постове и повече контрол. Той припомни, че през изминалите девет месеца на управлението на акад. Денков, впечатлението за контрол е  било в ръцете на ПП-ДБ и по думите му това е нещо, което ГЕРБ се опитва да изземе. Това показвал и изтеклият състав на проектокабинета вчера - връщане на ГЕРБ през лица, свързани с партията им. 

"Което изважда на показ ритането под масата на двата мандатоносителя. Нищо подозрително, притеснително е ситуацията, в която поставяме българският избирател", коментира Георги Проданов.

Според него ПП-ДБ са в неизгодна ситуация и,  че те плащат висока цена. 

"Имаме тежък проблем на дефицит и политическо лидерство и при тях, но си мисля, че едни следващи избори ще са изненада за всички. Не може да сме сигурни, че ГЕРБ ще спечели повече, както и че голяма част от избирателите ще стигнат до урните, както социолозите прогнозират", допълни политологът.

Чуйте още в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43