Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Брод Диря“ се открива днес в Етнографския музей

| обновено на 22.03.24 в 14:22 | Интервю

Българският фолклор е уникален в цялата си същност. Фолклорното изкуство е предаване на родова памет, на знание, наследявано от поколенията чрез музика, танц, цветове и шарки.

Етнографският музей ще бъде домакин, на втората самостоятелна изложба, на Даниела Дичева. Откриването е днес от 18 часа. До 4-ти април, включително, може да разгледате една съвременна интерпретация на българската автентична и авторска шевица.

„Брод диря“ е в смисъла на българския си род диря. С  бод, бродерия оставям следа. Проправям си пътека, защото само по неотъпканото остава диря. Първият ми проект беше през 2018-а година, в Национален студентски дом, в София. Вторият ми проект имаше представяне в София, на 2-ри февруари, тази година. И сега, с тази втора изложба, този втори проект гостувам в Пловдив, в Етнографския музей. Шевиците, българската народна песен, фолклор, това са моите хобита, които успях да съчетая в едно. Те ми дават вдъхновение, дават ми сила, изваждат ме от ежедневието. Иначе, по професия съм инженер нещо, което е съвсем различно. Бродирам от девет годишна възраст, но в последните десет години, целенасочено изучавам символите, знаците, значението на шевицата и се интересувам от това. Пея от 3-4 годишна възраст. В Родопите всички пеят. Аз съм оттам, от един дълголетен род, от село Стойките. Има документирана история за Яръмовия род, от Стойките, за 270 години назад“, разказва Даниела Дичева.

В рамките на изложбата „Брод Диря“ ще бъдат представени малки пана, със специално направени ръчно изработени рамки от дърво, с размери 20/20 и 30/30 сантиметра. Някои от моделите са по авторски схеми на Елисавета Йорданова, а други са вдъхновени от мотиви на автентични шевици, от различни региони на България. В изложбата може да видите и други предмети с ръчно изработена българска бродерия, като карета, чанти, колани, престилки за бутилки и други.

Откриването на събитието ще бъде с концерт на камерна вокална формация "Б-фолк", създадена през 2017-а година, с диригент маестро Светослав Балтаков. Гостите ще имат възможността да се насладят на българската народна песен, представена по нов и различен начин. Камерната формация се състои от пет жени, непрофесионални певици, с различни професии, вдъхновени от народната музика.

Част от формацията е и Даниела Дичева, гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38

Любомир Караджов празнува РД с фотоизложба "Провокативо"

С фотоизложбата „Провокативо“ преподавателят по медии и пиар проф. Любомир Караджов отбелязва своя 60-и рожден ден. Експозицията е подредена в Зеленото училище (учебна база на АМТИИ на гърба на Къща „Ламартин“) в Стария град. „ Всичките обекти са снимани с мобилен телефон, като образите са експонирани върху канаваца – платно..

публикувано на 01.07.24 в 12:01