Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочните избори ще затвърдят статуквото

„Ако политическата ситуация у нас остане нестабилна и след извънредни парламентарни избори, в икономически план това ще означава забавено развитие, по-висока инфлация от тази, която трябва да имаме, нерешаване на проблемите. Изборите само затвърждават статуквото на олигархията и начините да печели и краде от всички хора“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив финансовият анализатор Светозар Гледачев.

Според него в политиката са се окопали олигархични интереси и олигархията прави всичко възможно да задържи това положение по-дълго.

„Ако не бяхме в ЕС, можете да бъдете сигурни, че щяхме да имаме управление тип Русия, Молдова или някоя друга такава бивша съветска република“, коментира финансовият анализатор.

Гледачев прогнозира, че България няма да успее да влезе в Еврозоната от 1 януари 2025 година, тъй като ще е в невъзможност да отговори на Маастрихтските критерии.

„Ние не отговаряме на критериите за инфлацията, но сега имаме възможност да не отговаряме и на критерия за държавния дълг от 3%.

„Държавният бюджет можеше да не е на минус 3%, а той по всички данни ще надхвърли 3%. А минем ли 3%, отиваме в процедура за свръх дефицит“, каза още Светозар Гледачев.

Финансистът смята, че проекта на Закон за въвеждане на еврото, който беше представен от Финансовото министерство за обсъждане, е много адекватен. Гледачев каза още, че цените след приемането на Еврозоната ще се увеличат преди този процес, но бързо ще се нормализират, в рамките на шест месеца.

Цялото интервю със Светозар Гледачев можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20

Форум "Световно образование" идва в Пловдив на 6 октомври

Близо 8% от завършващите средно образование продължават обучение в чужбина, това сочат данните тази година.  Какво ново и къде на образователната карта на ЕС се появяват скрити възможности, говорим с  Николай Христанов , от "Интеграл", те са инициаторите на форум "Световно образование" - есен 2024. На 6 октомври изложението ще бъде в Пловдив и ще..

публикувано на 02.10.24 в 10:39