Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 април е Международен ден на детската книга

| обновено на 02.04.24 в 06:58

На 2 април отблезваме Международния ден на детската книга. Датата е избрана, тъй като на нея през 1805 г. е роден известният датски писател Ханс Кристиан Андерсен, с чиито приказки израстват поколения деца по целия свят.

През 1967 г. по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY) 2 април е обявен за Международен ден на детската книга. Оттогава е и традицията всяка година различна страна да е домакин на отбелязването на празника, като тя предлага и темата.

Тази година това е Япония, а мотото е “Прекосявайте морета на крилата на въображението”.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява отличие на името на Андерсен, наричано „Малката Нобелова награда“. Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Носители през годините са били Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари, Луис Карол, Валери Петров.

Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга “Ханс Кристиан Андерсен”.

Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската литературата като цяло.




По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двуместен учебно - боен самолет се разби на авиобаза Граф Игнатиево

Учебно - боен самолет L – 39 ZA  катастрофира в авиобаза Граф Игнтаиево.  Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. По неофициална информация загинали са двамата пилоти на борда. Кадри показват гъст облак дим, който се стеле над авиобазата. Министърът на отбраната Атанас Запрянов, който пътува към авиобазата, отмени..

публикувано на 13.09.24 в 13:19

Обявиха обществената поръчка за нова сграда на МГ

Община Пловдив обяви обществената поръчка за проектиране, надзор и строителство на нова сграда на Математическата гимназия. Цената на всички дейности е 30 милиона лева без ДДС. Предвидено е  училището да има ще има 6 корпуса - учебен блок, администрация, сектор "Здравеопазване" и библиотечно-информационен център, корпус за спорт, център..

публикувано на 13.09.24 в 13:17

Присъда от 4 години затвор получи насилникът на Ванеса

Присъда от четири години затвор получи 30-годишният Цветомир Пенков от районния съд в Пловдив заради домашното насилие над жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете. Лишаването от свобода той ще изтърпи при първоначален строг режим.  Насилникът признава вината си. Има сключено споразумение с прокуратурата, което е одобрено от..

публикувано на 13.09.24 в 13:02

Двама пострадаха при катастрофа край Садово

Близо 6 часа бе затруднен трафикът в района на Садово заради тежка катастрофа с 2-ма пострадали.  От полицията уточняват, че сигналът за възникнало ПТП в района на 242 км на главен път І-8 е подаден около 5,30 ч. По първоначални данни е настъпил челен удар между два леки автомобила.  Пострадали са водачите - 67-годишна жена и 41-годишен мъж,..

обновено на 13.09.24 в 12:06

РСМ не е напуснала предизборната реторика, нека се върне към реализма

България винаги е била отворена за диалог с Република Северна Македония (РСМ) и България очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, но и да даде тласък на икономическото сътрудничество. Ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и отворените проблеми между нас, каза президентът Румен Радев. Президентът..

публикувано на 13.09.24 в 11:07