Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горските предприятия не трябва да стават акционерни дружества


"Няма основания за изискваните промени в статута на публичните държавни горски предприятия, свързани с приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), смята доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет, бивш министър на земеделието и горите.

Припомняме, че бъдещият статут на горските предприятия и предложението на финансовия министър Асен Василев те да станат еднолични акционерни дружества бе тема, която предизвика реакциите на екоорганизации. Те смятат, че това може са стане начин за приватизиране на горския фонд.

Георги Костов посочи, че горските предприятия имат и икономически функции, но че с тях финансират много по-съществените си публични задължения по опазване на горите, водните ресурси, развитието на туризма и много други.

"Всички тези задължения няма да са изгодни за едно еднолично акционерно дружество, защото те са свързани с разходи, а не с приходи", добави Костов.

Такива дружества, според Георги Костов, биха имали малък капиал за осигуряване на дейността им, ако в него не бъдат включени и горските масиви.

"Това означава, че при неблагоприятна икономическа ситуация ще се наложи увеличаване на капитала на тези дружества, за да оцеляват. И тогава техни акции ще се продават по европейските правила на международния пазар. В случая това ще позволи на инвестиционни фондове отвън да влязат в нашите акционерни дружества и да завладеят управлението. А интерсите на техните акционери може да не съвпадат с интересите на българската държава"

"Гората усвоява и задържа въглеродните емисии", припомни Костов.

"Когато България произвежда дървесина от своите гори, тези усвоени въглеродни емисии отиват в момента за покриване на над 90% от емисиите, които се излъчват от земеделието. Това означава, че в един момент ако горите и държавните предприятия не се управляват от български предприемачи, а от други акционери, тогава те могат да отидат за покриване на емисиите от земеделието  или енергетиката на някоя друга държава, за която акционерите искат и откъдето ще получат повече средства", отбеляза експертът.

"Германия, Словакия, Испания, Франция и Литва имат управленска структура на горите подобна на българската и това не пречи на членството им в ОИСР", коментира още Георги Костов.

По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20

Майката на убития Митко призова за разкриване на истината в съда

За нов следствен експеримент настояват близките на убития Димитър Малинов от Цалапица преди днешното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев.   Майката на Малинов - Атанаска Бакалова за пореден път призова истината да излезе наяве, като според нея не само Бизюрев е нанасял ударите по Митко: От очната ставка днес, която ще бъде направена, се..

публикувано на 22.08.24 в 09:50
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52