Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски проект ограмотява ромите в "Столипиново"

| обновено на 08.04.24 в 15:41

Активисти  на Фондация „Рома“, заедно с експерти на Община Пловдив отчетоха финалния дял от проекта за местна интеграция на ромската общност, с помощта на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.  Дейностите по него са концентрирани в кв. „Столипиново“, чрез създаването на „Център за интегрирани социални и здравни услуги на едно гише“.  

Проектът, на стойност над 2 310 000 лв.  предвижда обхващането на поне хиляда души от ромската общност чрез система от образователни инициатили и социална заетост. Начинанието реализира подкрепа на жителите в „Столипиново“ чрез консултации по социални, образователни и здравни въпроси, профилактични прегледи на здравно неосигурени лица, топъл обяд за хора в неравностойно положение и други социални дейности.   

До момента  по него са обучени 750 души, като реално до края на изпълнението му ще бъде изпълнена заложената цяла квота, заяви ръководителката на проекта Недка Петкова, преподавател в ПУ „П. Хилендарски“.  

Три целеви групи са обхванати във фокуса на заниманията – деца, възрастни и жените от ромската общност. Акцент се слага върху ограмотяването и обучението по български език чрез множество квалификационни курсове. Като най-голяма трудност в работата си активистите определят слабото образователно ниво, катализирано от суеверни страхове, което неизбежно води до ниска здравна култура, отбеляза кураторката на проекта Недка Петкова.

Изградена е нова административна сграда на ул. „Калина” 61 в "Столипиново", където на едно място ще се предоставят административни, образователни, здравни и социални услуги етническите малцинства. 

Събитието в Пловдив  съвпада с днешното отбелязване на Международния ден на ромите на 8 април. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58