Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чистенето на р.Марица в Пловдив започва, временен път ще вкарва техниката в реката

| обновено на 09.04.24 в 09:47

Най-сетне след дълги перипетии предстои да започне дългоочакваното почистване на река Марица по коритото и в Пловдив.  Изпълнител е софийската фирма „БКС – Озеленяване“, а срокът е 90 дни.  
   

То започва от утре, 10-ти април, с организационни дейности – разстановка на човешкия персонал и разполагане на техниката.  В четвъртък или петък стартират ефективните работи по почистването, като в началото ще влязат работници с резачки, без тежка техника – обясни пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Иван Стоянов.

Действията ще се проведат на пет етапа, от изток на запад, започвайки от Железния мост към остров Адата и  вътрешността.  Всеки етап се очаква да трае по една седмица.

Почистването ще обхване само дървесната растителност, като наноси няма да се изнасят.

Започва се по бреговете, откъм подпорните страни, за да се запази екоразнообразието.

Относно дърветата, има два начина – да се изкореняват или да се изрязват. Първият начин предполага по-трайно и удобно поддържане на чисто корито. Изкореняването обаче крие опасност от подронване на почвата, което може да ерозира острова.  Затова има вариант първо да се пристъпи  към отсичане и след това изкореняване на дърветата, по преценка на експертите.

Проблеми се очакват при подхода на тежката техника към коритото на някои места, където обаче е решено да се изградят временни пътни съоръжения, включително сглобяеми мостове и понтони.  Такова място е брегът по протежението на бул. „Марица“ – Юг. Това означава, че реалната работа ще започне в дните от следващата седмица, докато всичко бъде подготвено.

На този етап не е известно какъв обем дървесина ще бъде изнесена от коритото на Марица, но във всички случаи нейното складиране и обработка е осигурено чрез компостиращата инсталация.

Процедурата е напълно прозрачна, за да няма пререкания или съмнения, които да се явят като спънки.

При благоприятни условия, всичко трябва да приключи за три месеца, какъвто ангажимент по договор е поела фирмата изпълнител.  Пролетта дойде и не може да се чака заради възможна опасност от приливна вълна след зимното снеготопене.  

След края на почистването, коритото на Марица ще се поддържа регулярно от Община Пловдив, със специално закупена за целта техника, което също предстои, подчерта Иван Стоянов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29