Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще е домакин на Европейското по гребане през 2025 г.

| обновено на 10.04.24 в 14:16

Пловдив спечели домакинството на Европейското първенство по гребане през 2025 година. Състезанието ще се проведе на Гребния канал от 29 май до 1 юни.

Изборът на Европейския клон на Световната федерация по гребане е напрравен в конкуренция с още седем европейски градове - претенденти.

Председателят на Организационния комитет на най-голямото европейско състезание Иван Попов припомни, че това е второто състезание от този ранг, което Пловдив ще организира. Предишното беше през 2011, година след като Световната федерация по гребане /FISA/ разреши на европейските страни да имат свое собствено гребно първенство. 

Иван Попов сподели, че за европейските отбори състезанието е важно, защото тук участват световни лидери в гребането като Англия, Германия, Франция и Италия. Освен това разстоянията и добрите пътни комуникации на Стария континент са такива, че всеки отбор може да си позволи да докара собствени лодки.

Очаква се през 2025 година в Пловдив да дойдат между 750 и 950 гребци от почти всички европейски страни. Те ще се състезават на 350-400 „академични“ лодки.

С работата си за по организация на това елитно състезание ние се стремим да затвърдим Пловдив като център на световното гребане. Подготовката за пръвенството ще започне през месец септември, каза още Иван Попов и подчерта, че от освен престиж, домакинството носи и добри приходи да града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Илиан Илиев: Искаме да продължим да сме на върха в групата

Селекционерът на България Илиан Илиев показа уважение към тима на Люксембург преди двубоя между двата тима в турнира Лига на нациите. Наставникът на "лъвовете" предупреди, че противникът "не е случаен". Селекциите на двете страни се изправят една срещу друга на 12 октомври (събота) от 19:00 часа на стадион "Христо Ботев" в Пловдив в трети мач от група..

публикувано на 11.10.24 в 18:03

Любо Пенев освободен със странен документ

Любослав Пенев беше освободен по неособено професионален начин от Локомотив (Пловдив). Sportal.bg разпространи документа, с който “смърфовете” освобождават наставника и неговия щаб. Прави впечатление, че върху листа, който е подписан от изпълнителния директор на клуба и който не е бил връчен лично на Ел Голеадор, липсва входящ номер. Няма го и името на..

публикувано на 11.10.24 в 18:00
Локо иска раздяла с Пенев по взаимно съграсие

Локо започна преговори за раздяла с Любо Пенев

"Локомотив" (Пловдив) официално започна преговори за разтрогване на договора на Любослав Пенев по взаимно съгласие, съобщиха от клуба.  Разговори ще бъдат водени и с неговите помощници – Атанас Стоилов, Никола Солаков, Ангел Павлов и Мартин Митев. До окончателното разтрогване на договорите им „черно-белите“ ще бъдат водени от Христо Златински.

публикувано на 11.10.24 в 12:29

"Марица" (Пловдив) с класика над съимениците си от Милево

"Марица" (Пловдив) победи с 3:0 съимениците си от Милево в среща от междинния 11-ти кръг на първенството в Трета лига - Югоизточна група. Мачът започна много добре за домакините. Още в 3-та минута Атанас Ташолов откри резултата след корнер. Последваха няколко интересни атаки за пловдивчани, гостите също имаха изяви в офанзивен план. В 40-та минута..

публикувано на 11.10.24 в 11:52

"Локомотив" уреди контрола с "Арда"

Представителният отбор на "Локомотив" (Пловдив) уреди контролна среща по време на паузата в шампионата. Съперник ще бъде "Арда" (Кърджали). Двубоят ще се проведе тази събота (12.10) от 11:00 часа на помощния терен в спортен комплекс „Локомотив“ в Пловдив. Проверката ще е закрита за фенове и представители на медиите.

публикувано на 10.10.24 в 14:55