Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има възможности за контрол на Паркинсон

Всяка година на 11 април  отбелязваме Световния ден за борба с Паркинсон. Това е хронично и прогресиращо заболяване на мозъка, което в световен мащаб засяга над 10 млн души, предимно над 60-годишна възраст. Символ на хората, живеещи с Паркинсон е лалето. 

За причините, симптомите, начините на лечение и превенция на жестоката болест, от която страдат не само болните, но и техните семейства, "Точно днес" ще разговаряме с д-р Юлия Костадинова - началник на отделение по Неврология към УМБАЛ "Пълмед". 

"Паркинсон е хронично невродегенеративно заболяване,  което протича с влошаване на симптоматиката и в много случаи води до тежка инвалидизация.  То не е от най-разпространените, но е на второ място по честота сред невро-дегенеративните заболявания след болестта на Алцхаймер. Това заяви д-р Юлия Костадинова.

Данните за разпространението на болестта са различни, според регионите. Новорегистрираните случаи на заболелите са средно между 9,7 и 13,8 на 100 000 население годишно. 

"Тъй като заболяването е хронично, общият брой на болните е много повече от новорегистрираните, като от 19 на 100 000  в Китай те стигат до 300, 350 000 в различните етноси в Бомбай и Индия".

В България болните са около 12, 12 500 хората с болестта на Паркинсон. Голяма част от тях обаче са останали извън регистрите. По данни на Българското дружество по неврология  10% от тях са в напреднал стадий.

Д-р Костадинова подчерта, че все още не е известна истинската причина за появата  и развитието на болестта. "Знае се обаче, че  това е увреждане на  допаминаргичните неврони в централната нервна система, които се синтезират от специфична структура, в която те са разположени и постепенно те се увреждат, като в основата на заболяването е недостигът на допамин".

Като симптоматика, д-р Костадинова посочи , че две са генералните формина заболяването. "Едната протича с т.н. тремор на ръцете, като обикновено се засяга една от двете ръци, много по-рядко и двете или поне не - в началния стадия. Другата се изразява в скованост на  движенията и мускулатурата, но има и смесени форми. Обикновено се нарушава двигателността и мобилността на хората, тяхната двигателна активност във всичките й форми".

Появата на тремор в някой крайник трябва да алармира хората, въпреки че невинаги тя е задължително да се асоцира с Паркинсон. Това обаче трябва да бъде сигнал за пациента да потърси специалист за установяване на причините.

Д-р Костадинова бе категорична, че България разполага с всички възможности за добър контрол на заболяването, които се прилагат и в чужбина и че по темата има национален консенсус сред специалистите, като критериите за поставяне на диагнозата, начините на диагностициране и лечението са  в строга рамка.

"При забелязване потреперване на крайник, промени в почерка, промени в модулацията на гласа, загуба на обоняние, пациентът трябва веднага да потърси помощ, защото колкото по-рано започне лечението, толкова по-бавно прогресира болестта и има възможности за вторична профилактика", заяви още д-р Юлия Костадинова.

Интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23