Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата „Добруджанският феникс“ с премиера в Пловдив

| обновено на 24.04.24 в 12:29 | Интервю

Преподавателят по български език и литература Стефка Станчева, представя днес първата си книга. В Пловдив тя е по покана на клуб „Аптека за душата“. Стефка Станчева е от Каварна, но живее и работи в София.

Книгата „Добруджанският феникс“ е художествен разказ за личността на Яни Хаджиянев, български издател, писател, журналист, общественик и деен участник в борбата за освобождението на Добруджа. Бил е главен редактор  на вестник „Ново единство“, както и редактор на вестниците „Единство“, „Добруджански глас“, на списанията „Поле“, „Златна Добруджа“. Пише разкази, които публикува във вестник „Ново единство“. Автор е и на книгите „Смехът на Добруджа“, „Суша“, „Добруджанци“, които издава в Добрич. Подписва се с псевдонима Калиакренски.

„Откъде ми дойде идеята да разкажа за Яни Калиакренски? За мой срам, аз не знаех нищо за този човек. Преди около две години, видях покана, че ще има представяне на преиздадена книга на Яни Калиакренски. Бях в Каварна, беше лято. Отидох на представянето, взех си негови книги. Толкова интересно ми стана и толкова болно в същото време, че за един такъв голям човек, голяма личност, добруджанец и българин, аз не знаех почти нищо. Знаех, че е роден в края на 19-и век, че се е борил с перото си срещу посегателствата на румънстката власт, по време на окупацията на Добружда. Окупациите са две, той хваща втората. В същото време, докато бях на това представяне, усетих личността на Яни Калиакренски много близка. Той е бил един изключително скромен човек, който е свършил толкова много работа за Добруджа.

Буквално същото вечер, реших да започна да пиша, но въобще не знаех с какво се захващам, защото имаше много малко информация за неговия живот. Но, все пак, в архива намерих добри неща, полезни, които можах да използвам. Много ми помогнаха и вестниците, отпреди сто години. Трябваше да се потопя в онова време и да си отговоря на въпроса – защо той е бил принудително забравен.

Да, книгата е роман. Опитала съм се да направя една плетеница между всичко, което знам за Яни Калиакренски и герои, които са моя фикция. Тези герои не са самоцелни. Ако трябва да представя някакво качество на Яни Калиакренски, е необходимо да го поставя в ситуация, за да има такава, трябва да има различни герои. Тази е идеята за някои от персонажите в книгата. В нея има и много по-малки истории, на фона на основната сюжетна линия“, разказва Стефка Станчева.

В момента, тя работи върху втория роман от трилогията „Благословената земя“, който също е свързан с Добруджа и е и със заглавие „Мигът на Дора“.

Стефка Станчева е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПХ представя серия от летни изложби през юли и август

За летните изложби на Дружеството на пловдивските художници, разговаряме в "зона култура" с председателя  Лидия Симеонова .  Симеонова съобщи, че другата седмица ще открият две нови изложби на дружеството.  На 9 юли се открива изложбата "Образът като преживяване" в галерия „Пловдив“, ул. "Авксентий Велешки" 20. В нея ще вземат участие..

публикувано на 04.07.24 в 10:36

Четирима фотографи представят изложба в Мексиканската къща

Четирима магистри по фотография от АМТИИ – Димитър Георгиев, Дамян Дечев, Любен Зехтински и Яна Ингилизова ще открият обща изложба в Мексиканската къща в Стария Пловдив. В своето авторско представяне, озаглавено „Четири очи“, Димитър Георгиев излага над 20 фотографии и инсталации. Всяко от „очите“ представлява ниво на въздействие на..

публикувано на 03.07.24 в 11:33

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35