Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клисура въстана втора, но изгоря първа!

| обновено на 30.04.24 в 07:25

Служебният министър-председател Димитър Главчев пристига в Клисура.  Довечера той ще приеме почетния строй и ще произнесе слово по повод 148 години от избухването на Априлското въстание.  

Преди това ще бъде отслужена заупокойна литургия в църквата „Св. Никола“ в памет на загиналите във въстанието,  а след това започва литийно шествие до градския площад.  В Историческия музей в Клисура ще бъде открита изложба „Светлини от Април 1876-та“. 

След това  започва традиционният митинг заря с участието на представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада. 

На 1 май проявите продължават с историческата възстановка от избухването на Априлското въстание, под надслова „Клисура въстана втора, но изгоря първа“. 

Интервю с директора на музея Христина Калчева може дачуете в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ограничават движението по част от „Васил Априлов“ заради ВиК ремонт

С повишено внимание да пътуват шофьорите по бул. „Васил Априлов“, в отсечката от кръстовището с бул. „Шести Септември“ до моста на река Марица, предупреждават от ОП „Организация и контрол на транспорта“ в Община Пловдив. Причината е въвеждането на временна организация на движението заради подмяна на част от водопроводната мрежа и..

публикувано на 08.07.24 в 16:43

С 2 мил. лв. подменят уличното осветление в три района в Пловдив

Община Пловдив спечели проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в районите „Източен“, „Западен“ и „Южен”, съобщи заместник-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков. Проектът е на стойност  1 994 853 с ДДС, като той ще бъде реализиран изцяло с европейско финансиране по..

обновено на 08.07.24 в 15:59

Петима се борят за едно място в ТУ- Пловдив

20 % повече в сравнение с миналата година са  кандидатите за инженери,  подали документи за кандидтстване в пловдивския Филиал на Технически университет. Най-голям е интересът към специалност „Компютърни системи и технологии“ , където за едно място се борят по петима кандидати. Там е и най-високият бал, като голяма част от кандидатите са само на..

публикувано на 08.07.24 в 15:40

Лидерът на НД "Русофили" в Пловдив е в ареста за разгласяване на държавна тайна

Председателят на Национално движение "Русофили" в Пловдив Златомир Дьовленски е арестуван от ДАНС тази сутрин.  "Арестът е бил извършен по брутален начин с разбиване на врата на жилището му в кв. Коматево в 5:30 часа тази сутрин", това разказа пред Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Иван Петков, като се позова на разказ на майката..

публикувано на 08.07.24 в 14:29

Започват проучвания на некропола под Бетонния мост

Започва проучване на откритата археология под Бетонния мост, реши междуведомствената комисия, изпратена на място. Предстои на база на нейния доклад министърът на културата да разпореди продължаване на проучването и да формира екип от специалисти, които да работят на обекта.  Археологът Петър Зидаров, който бе на място от самото..

публикувано на 08.07.24 в 13:08