Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Трезора за идеи" сградата на БНБ е от библиотека и музей до обществена баня

42 предложения от 16 държави от 3 континента са получени в Община Пловдив за конкурса „Трезор за идеи“ за нова функция на старото здание на БНБ. Това съобщи заместник-кметът по култура Пламен Панов, като припомни, че идеите за преобразяване на сградата, която е паметник на културата, се събираха близо 2 месеца.

В конкурса „Трезор за идеи“ са получени 19 предложения от България и 23 от чужбина, сред които от  Аржентина, Бангладеш, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Китай, Нидерландия, Норвегия, Португалия,  Тайван, Турция, Унгария и Япония. В екипите участие са взели над 100 души. Сред идеите има подадено предложение и от Русия, но ние няма как да го разглеждаме, защото имаме указания от Сдружението на общините да не влизаме в комуникация с руски субекти заради международната обстановка, посочи още зам.-кметът Пламен Панов

Предложенията в конкурса „Трезор за идеи“ са изключително разнообразни - от библиотека и български литературен център, японски културен център, през академия по изкуствата, учебен център, център за театрално изкуство, дом на музиката, център за млади талантливи бъдещи художници, културен център и място за съвременни експозиции (включително добавена реалност и дигитални изкуства и нови технологии), творчески хъб и споделено пространство за работа и др.

Някои от предложенията са по-класически – национален архитектурен музей, археологически музей, музей на Пловдив, нумизматичен музей и дом на парите и дори музей на био-разнообразието. Други са дори радикални с контрастиращи нови функции като обществена баня или закрита агора - публично събрание и център за дебати.

„За мен бе удивително до каква степен чуждестранните участници са успели да вникнат в историята на страната, в контекста на града не само по отношение на материалното наследство, но и в традициите, в съвременния дух и живот на Пловдив. Те са проучвали изключително задълбочено динамиката на средата в търсене на точната бъдеща функция на сградата“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

„За нас, като част от грижата за културното ни наследство, от особена важност е прозрачността. В следващите дни ще обявим пълният състав на журито, което ще заседава и ще избере трите най-добри предложения в съответствие с предварително обявените критерии. На интернет страницата на конкурса, както и в социалните мрежи ще бъдат публикувани всички подадени предложения“, допълни  заместник – кметът Пламен Панов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29